Oblicz obwód tego prostokąta
aaaaa: Pole prostokąta wynosi 60 cm 2, jego przekątna ma 13 cm. Oblicz obwód tego prostokąta.
15 maj 19:22
Saizou : 60=a*b
a2+b2=132
oblicz taki układ
a poźnie oblicz ob=2a+2b
15 maj 19:25
Eta:

a,b>0
P=a*b= 60
z tw. Pitagorasa
a
2+b
2= 13
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=169 ⇒ (a+b)
2−120=169
to: (a+b)
2= 289 ⇒ a+b= 17
Ob= 2(a+b)= 34 cm
15 maj 19:29
aaaaa: a jak obliczyć to : a i b
15 maj 19:29
Eta:
W zadaniu pytają o
obwód
15 maj 19:30
aaaaa: ahaaa..

dziękii wielkie
15 maj 19:31
Eta:
15 maj 19:31
aaaaa: no w sumie tak.. ale mi chodzi żeby z tw Pitagorasa obliczyć.
15 maj 19:33
Saizou : i to właśnie zrobiła Eta
a2+b2=132
(a+b)2−2ab=132
15 maj 19:35
aaaaa: aaa no tak.
15 maj 19:38
Saizou :
3600+b
4=169b
2 b2=t
t
2−169t+3600=0
Δ=28516−14400=14161
√Δ=119
25=b
2
144=b
2
to nie zmienia faktu że Ob= 2a+2b=2*5+2*12=34
15 maj 19:50