Napisz równanie symetralnej odcinka
budyń: A (−5, 1), B (−1, −3)
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(−1+5)(y−1)=(−3−1)(x+5)
4(y−1)=−4(x+5)
4y−1=−4−25
i tu już sie totalnie zagubiłem, proszę o pomoc. ; )
15 maj 19:10
Eta:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S( |
| , |
| )= .............. S(−3, −1) |
| | 2 | | 2 | |
| | yB−yA | | −4 | |
wsp. kierunkowy prostej AB : aAB= |
| = |
| = −1 |
| | xB−xA | | 4 | |
to wsp. kierunkowy symetralnej : a= +1
sym. pr,AB : y= a(x−x
S)+y
S =............. dokończ
15 maj 19:16
Basiek: No ten... , a nie lepiej tak?
| | −5−1 | | 1−3 | |
środek odcinka M=( |
| . |
| )=(−3,−1) |
| | 2 | | 2 | |
| | −3−1 | | −4 | |
prosta AB : aAB= |
| = |
| =−1 |
| | −1+5 | | 4 | |
prosta prostopadła a'=1
y=ax+b => y=x+b
podstawiam pkt M.
−1=−3+b => b= 2
symetralna: y=x+2
15 maj 19:16
15 maj 20:22
Aga1.: Napisałeś równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B ( z błędem) a nie symetralną
odcinka AB.
15 maj 22:01
Aga1.:
Można tak.
Punkt P(x,y) leży na symetralnej odcinka AB, jeśli
IAPI=IBPI
IAPI2=IBPI2
(x+5)2+(y−1)2=(x+1)2+(y+3)2
Doprowadź do najprostszej postaci i będzie równanie symetralnej.
15 maj 22:06
Mila: Budyń, znasz wektory?
15 maj 22:26