równania kwadratowe
mala2: Z równania 6x2 − 9x + 2 = 0 wyznacz sumę kwadratów x1 i x2 nie obliczając ich.
Próbowałam z wzorów Viete'a i układu równań, ale się zaplątałam.
Proszę o pomoc.
15 maj 18:55
15 maj 18:56
Basiek: x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1x
2
Teraz Viete'a
15 maj 18:56
Eta:
| | b2 | | c | |
x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2= |
| −2* |
| =...... dokończ |
| | a2 | | a | |
15 maj 18:57
Sławek.: x1 + x2 = −b/a
b = −9, a = 6
x1 + x2 = −(−9)/6
x1 + x2 = 9/6 i to jest suma tego z wzoru vieta
15 maj 18:57
Eta:
Miała być "suma kwadratów miejsc zerowych"
15 maj 18:58
Sławek.: aaaa

no tak, przepraszam
15 maj 18:59
mala2:
Bardzo Wam dziękuję.
15 maj 19:08