przesuniecie rownolegle wzdluz osi 0Y
magda: w prostokatnym ukladzie wspolrzednych naszkicuj wykres funkcji g , opisanej wzorem g(x)=1/x+2 .
na podstawie tego wykresu podaj: miejsce zerowe funkcji g,
trzeba do tego zadania zrobi tabelke
15 maj 18:43
Mila: | | 1 | |
Narysuj wykres y= |
| i przesun o wektor [0,2] (2 jednostki w górę). |
| | x | |
Tabelkę zrób,aby wiedziec przez które punkty przechodzi hiperbola.
| | 1 | |
Miejsce zerowe: |
| +2=0 rozwiąż. |
| | x | |
15 maj 18:50
Saizou : | | 1 | |
albo narysować sobie wykres funkcji f(x)= |
| i poźniej przesunąć go o 2 jednostki w górę |
| | x | |
15 maj 18:50
magda: zrobilam tak i niestety źle mi wyszlo:( mam wybrac wlasne liczby do tabelki i rozwiazac y=1/x a
n potem ten wykres ktory wyjdzie przesunac o dwie jednostki w gore?
15 maj 19:15
Mila: Zobacz z lewej strony na hasło funkcja wymierna , tam są wykresy proporcjonalności odwrotnej.
15 maj 23:28
Tomek: g(x)=√x−3−2
23 wrz 18:57