narysuj wykres f(x) = |x+1| - |x-1| / x
ewu: | | |x+1| − |x−1| | |
jakie kroki przeprowadzic by narysowac wykres: f(x) = |
| ? |
| | x | |
nie wiem jak się za to zabrać. czytałam wskazówki aby opisac przedziały (−
∞,−1) (−1,0) (0,1)
(1,
∞) ale nie mam pojęcia jak napisać przedział (−1, 1)..
15 maj 17:51
ewa: 1) w przedziale: (−
∞,−1) oba wyrażenia w modułach ujemne czyli:
2) w przedziale <−1,0)∪(0,1) pierwsze wyrażenie jest nieujemne drugie ujemne:
3) w przedziale <1, +
∞) oba wyrazenia sa nieujemne
15 maj 18:03
ewa:
15 maj 18:09
Mila:

Należy rozpisać wzór funkcji f(x) w zależności jakie znak mają wyrażenia (x+1) oraz (x−1) i x≠0
1) x+1≥0⇔x≥−1
x−1≥0⇔x≥1
otrzymasz przedziały, na osi zaznaczyłam,gdzie są dodatnie wyrażenia
1
0 x∊(−
∞,−1) korzystam z def, wartości bezwzględnej
2
) x∊<−1,1)
| | 2x | |
f(x)= |
| =2 funkcja stała |
| | x | |
spróbuj dalej sama coś zrobić, sprawdzę
15 maj 18:10
ewu: wyszło tak samo, po prostu zgubiłam sie w tym przedziale (−1,1), zapodziałam x − moja głupota.
druga sprawa to to że nie pomyślałam żeby skorzystać z definicji wartości bezwzględnej dla
róznych przedziałów, więc ogromne DZIEKI pomagającym
15 maj 19:18
Mila:
15 maj 21:56