Boki i przekątna prostokąta to ciąg arytmetyczny. Pole jest 48. Obliczdługości b
Barbara: Długości boków i przekątnej prostokąta tworzą ciąg arytmetyczny. Pole prostokąta wynosi 48 cm
kw. Wyznacz długości boków.
15 maj 17:46
Krzysiek: spróbuj ułożyć układ równań
Masz 3 niewiadome więc potrzebujesz 3 równań
2 równania z treści zadania, a trzecie z tw. Pitagorasa
15 maj 18:11
ewa: a,b,c − c. arytmetyczny , czyli c−b=b−a czyli c=2b−a
ab=48
c2=a2+b2
(2b−a)2=a2+b2
4b2+a2−4ab=a2+b2
3b2−4ab=0
3b2=4*48
b2=64
b=8 a=6 c=10
15 maj 18:18