planimetria
eva: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 30 stopni, a wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego jest równa 3. Oblicz długość przyprostokątnych.
15 maj 17:11
Eta:
| 3 | |
| = sin60o ⇒ b=........... |
| b | |
dokończ..........
15 maj 17:23
LoL2o10:

Nie wiem czy db to zrozumialem no ale zrobie tak jak ja to skumalem;
mamy bok BD=3 wiemy ze sin30 st=1/2
czyli bok ab ma 6
pozniej sin 60 st=
p{32
Czyli bok cb bedzie miał miare 2
√3.
15 maj 17:32
eva: Tak zaczęłam robić, ale się pomyliłam w sinusach. Dziękuje
15 maj 17:33