Jak rozłożyć to na czynniki?
Marek_PPM: Rozłóż na czynniki wielomian korzystają z podzielnika wyrazu wolnego.
np. w(x)= x3 − 3x + 2
o co chodzi wiem, że a0/anxn= 2 ale nie mam pojecia jak to dalej zrobić
15 maj 16:10
konrad: nie wiem co to jest to a0/anxn= 2, ale no to chyba musisz wykorzystać schemat Hornera
15 maj 16:13
Marek_PPM: ostatni wyraz ciągu dzielony przez pierwszy to a0/anxn
15 maj 16:15
konrad: a co ma to zadanie wspólnego z ciągami
15 maj 16:18
Basiek: Wielomiany≠ Ciągi.
15 maj 16:19
kylo1303: Chodzi im pewnie zeby skorzystac z twierdzenie o pierwiastakch wymiernych. Wzor jest
| | a0 | |
|
| , gdzie a0 to dzielnik wspolczynnika przy wyrazie wolnym a an to wspolczynnika |
| | an | |
przy najwyzszej potedze.
Czyli szukasz w zbiorze: {−2,−1,1,2}
15 maj 16:21
Marek_PPM: Chciałem napisać ostatni wyraz wielomianu przez pierwszy czyli w tym przypadku 2/1. Myślałem
akurat o ciągach jak to pisałem więc mi się pomyliło.
Chce wiedzieć jak rozłożyć wielomian na czynniki korzystając z podzielnika wyrazu wolnego czyli
jak sądzę. Bo za bardzo nie wiem jak to zrobić schemat Hornera nie będzie pomocny bo polecenie
jest inne.
15 maj 16:24
Marek_PPM: Dobra kylo dzięki wreście coś na temat tylko jak teraz przejśc do czynników?
15 maj 16:25
picia: podziel wielomian przez (x+2).
15 maj 16:28
Marek_PPM: dobra już wiem czyli dziele przez (x+2) lub (x−2) lub (x−1) lub (x+1) i dalej juz normlanie...
15 maj 16:34
picia: nie obojetnie. trzeba sprawdzic czy np W(1)=0, w tym wypadku W(−2)=0. twierdzenie bezout sie
klania.
15 maj 16:36
Marek_PPM: no tak zapminałem.Jeszcze raz dzięki
15 maj 16:37
picia:
15 maj 16:38