Oblicz pole i obwód równoległoboku
Genevive: Oblicz pole i obwód równoległoboku ABCD.
a) jeśli przekątna wynosi 4 i jest pod kątem prostym do boku krótszego o długości 3.
b)jesli mamy podany kąt α który ma 60 stopni a przekątna wynosi 5 a krótszy bok 2√3.
Prosze o szybką pomoc
15 maj 16:08
Patronus: a) P = 12, Ob = 16
15 maj 16:56
Eta:

1/ Z tw. Pitagorasa w ΔABD:
a
2= 4
2+3
2 ⇒ a=5
| | 3*4 | |
Ob= 16 [j] P= 2*P(ΔABD)=2* |
| = 12 [j2] |
| | 2 | |
15 maj 17:04
Genevive: Dzięki wielkie
15 maj 17:11
Eta:

|AE|=x , |EB|=y , x, y >0
|AB|=a=x+y
z Δ AED o kątach 30
o, 60
o, 90
o
| | 2√3*√3 | | 1 | |
h= |
| =3 i x= |
| |AD|= √3 |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔEBD wyznacz y =......
a= x+y =............ = 4+
√3
Ob= 2*2
√3 +2a=.....
P= a*h= .........
15 maj 17:13
Genevive: Dziękuję bardzo

Sama bym tego nie zrobiła jeszcze raz dzięki
15 maj 17:30
Eta:
15 maj 17:37
Marcin:
29 lis 09:20