| √3 | ||
a) sin(60+α), wiedząc, że cosα= | i α∊ IV ćwiartki układu współrzędnych | |
| 5 |
| 2 | ||
c) tg( | π−β) wiedząc, że ctgβ=√7 i β∊ I ćwiartki układu współrzędncyh | |
| 3 |
| √22 | ||
z jedynki trygonometrycznej i z tego, że α jest z IV ćwiartki wynika że sinα = − | ||
| 5 |
| √3 | √3 | 1 | √22 | |||||
sin(60+α) = sin60 * cosα + cos60 * sinα = | * | + | * (− | ) | ||||
| 2 | 5 | 2 | 5 |
| √7 | ||
Z jedynki i z tego, że α jest w III ćwiartce wynika, że cosα = − | ||
| 3 |
| √7 | √2 | √2 | √2 | |||||
cos(a−45) = cosα * cos45 − sinα * sin45 = − | * | − (− | ) * | |||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |