parametry
gość: Witam!
Mam nadzieję, że ktoś potrafi w fajny sposób wytłumaczyć równania kwadratowe z parametrem.
15 maj 15:48
picia: na pewno wielu sie znajdzie
15 maj 16:10
15 maj 16:14
gość: a czy jak rozwiążę jeden z warunków równania z parametrem muszę rysować parabolikę, czy mogę
zwykłą oś i na niej rozwiązanie danego warunku?
15 maj 17:13
Mila: Podaj konkretny przykład, najlepiej częsciowo (to, co wiesz) rozwiązany to Ci wytłumaczymy.
15 maj 17:15
gość: np. mx2−(m+2)x+2=0 ma 2 różne pierwiastki, których suma jest mniejsza od 4
1. Δ>0
Δ=m2−4m+4
teraz z tego liczę Δ
Δ=0
X◯=2
i teraz rysuję można narysować oś, czy parabolikę?
tak samo 2 założenie
x1+x2<4
wychodzi m=0 ∪ m=2/3
można to na osi zaznaczać, tzn. te częściowe rozwiązania, czy trzeba na parabolach? Wydaje mi
się, że to nie robi różnicy, ale łatwiej jest w niektórych przypadkach na osiach
15 maj 17:22
Mila: 1) dwa różne pierwiastki⇔Δ>0
⇔m∊R−{2} parabola Δ(m)=m
2−4m+m ma jedno miejsce zerowe m
0=2 i jest skierowana do góry,
czyli przyjmuje wartości dodatnie dla m≠2
2) x
1+x
2<4
rysujesz parabolę skierowaną w dół
3) łącznie 1 i 2 warunek na osi
| | 2 | |
Odp.m∊(−∞,0 )lub m∊( |
| ,2)∪(2,∞) |
| | 3 | |
15 maj 17:38
gość: Mam pytanie do 2 warunku.
Jeżeli a>0, to gałęzie powinny być chyba skierowane w górę, według mnie, a tu jest odwrotnie.
Wiem, że tak ma być, ale dlaczego?
15 maj 17:47
gość: I jeszcze jedno zadanko z parametrem.
Dla jakich wartości parametru m równanie ma 1 rozwiązanie?
mx2−(2m+1)x−m+2=0
15 maj 17:50
asdf: a = 1
b = −2m − 1 (tu nie jestem pewien)
c = − m + 2
Δ = 0 i dalej znowu..
15 maj 17:57
gość: a to nie będzie inaczej?
a=m
b= −(2m−1)
c= −m+2
15 maj 18:00
15 maj 18:10
asdf: a = m, zgadza się
b = na to samo wychodzi, tyle, że łatwiej ze wzoru skr. mn. to zrobić twoim sposobem
15 maj 18:11
gość: Δ=8m2−4m+1
z tego liczę Δ
Δ= −16 jeśli dobrze liczę i co dalej?
15 maj 18:13
Mila: 2 warunek
| m+2 | | 4m | | −3m+2 | |
| − |
| <0⇔ |
| <0⇔(−3m+2)*m<0 parabola skierowana w dół. |
| m | | m | | m | |
15 maj 18:16
Mila: zadanie 2
a=m
b=−(m+1)
c=−m+2
15 maj 18:18
gość: Δ=8m2−4m+1
z tego liczę Δ
Δ= −16 jeśli dobrze liczę i co dalej?
15 maj 18:20
Mila: Zał. (1) m≠0 mamy równanie kwadratowe
Δ<0 brak rozwiązań
(2) m=0
mamy
0*x2−(2*0+1)x−0+2=0 ⇔−x+2=0
x=2 dlam=0
Uwaga: w zadaniu 1 należy założyć, że m≠0
15 maj 18:33
gość: DZIĘKI ZA WYTŁUMACZENIE. KARTKÓWKA ZALICZONA NA 100%.
18 maj 16:21
Mila: No to gratulacje. A już myślałam, że w ogóle tego nie czytałeś.
18 maj 16:26
gość: Nie czytałaś, jeśli już. Ale dzięki, naprawdę, już to rozumiem.
18 maj 16:27
Mila: 
Napisz w nicku imię− tak będzie lepiej.
18 maj 16:30