Matura z informatyki - poziom roz.
Pestek: Z nudów sobie robię może komuś się przydadzą
Rozwiązania:
Zad.1
a)
i=9 −> F(i) = 10;
i=7 −> F(i) = 7;
i=5 −> F(i) = 6;
b)
najmniejszą liczbą w tej tablicy spośród elementów o indeksach od i do n;
c)
1500;
d)
W c++
int F2(int i)
{
int wynik;
int n2 = n;
if (i == n2)
wynik = n2;
while(n2>i)
{
if(a[n2]<a[n2−1])
wynik = n2;
else
wynik = n2−1;
n2−−;
}
return wynik;
}
15 maj 15:35
jok: tez pisalem dzisia informatyke, wcale sie nie przykladalem do matury ale excel i access daje
rade
15 maj 15:44
niepewny: Zadanie6 rozszerzenie
a)L − leasing, W − wynajem
rodzajuslugi SumaOfrata
L 391790
W 400713
b)
ozn nr
PN 3661T
PN 3651R
PN 3641B
PN 3631H
PN 3621I
PN 16838
PN 16836
PN 16834
PN 16832
PN 16830
PN 16828
PN 16826
PN 16824
PN 16822
c)
firma liczaleasing
WROCBUD2 13
d)
powiat
bedzinski
bialostocki
braniewski
buski
elblaski
elcki
gorowski
jeleniogorski
kluczborski
koscianski
leczynski
lubelski
nyski
olawski
olsztynski
opolski
pilski
siemiatycki
tarnobrzeski
tarnogorski
tarnowski
turecki
zamojski
Utną punkty za ostatnie zadanie w accesie? Wyszło mi
firma ŚredniaOferta
BARTEX 2325,64
REFAMUR 2590,12
WIET−IND 2556,43
a powinno
firma ŚredniaOferta
BARTEX 2325,64
REFAMUR 2590,13
WIET−IND 2556,43
15 maj 15:52
czekoladowe sny: 1 pkt w odbyt niestety
15 maj 16:00
niepewny: Dla przyszłych maturzystów: trzeba było we właściwościach pola zmienić format z liczby ogólnej
na stałoprzecinkową.
15 maj 16:07
Pestek: Zad. 2a)
28 −> 23 −> 5 −> TAK
31 −> "−" −> "−" −> NIE
b)
największą cyfrą jest 9; liczba czterocyfrowa może mieć co jawyżej cztery dziewiątki, a ich
suma naturalnie nie przekroczy 36 (9+9+9+9=36<=36), czyli S(k) dla liczb czterocyforwych
spełnia warunek s(k)≤36;
c)
W c++
void funkcja (int n)
{
int k = n−1;
int sk;
while(n−k<=36)
{
//obliczmy s(k)
int k1 = k;
sk = 0;
while(k1>0)
{
sk += k1%10;
k1 = k1 / 10;
sk += k1%10;
k1 = k1 / 10;
sk += k1%10;
k1 = k1 / 10;
sk += k1%10;
k1 = k1 / 10;
}
if (sk+k == n)
{
cout << k << endl;
break;
}
k−−;
}
if (sk + k+1 != n)
cout << "NIE";
}
15 maj 16:07
czekoladowe sny: XD nie myslalam ze mam dobrze całe zadanie.

Pestek <3
15 maj 16:10
niepewny: Jak mogłem zrobić taki błąd ?! Wpisałem 28 −> 22 −> 4 −> TAK
15 maj 16:13
15 maj 16:13
czekoladowe sny: w sumie to teraz zauważyłam ze to statek XD
15 maj 16:14
niepewny: link nie działa
15 maj 16:17
Pestek: zad 3)
a) P P F P
b) F P P F
c) F P F P
d) P F F P
e) P P P P
15 maj 16:19
15 maj 16:19
niepewny: Potwierdzam zadanie 3.
15 maj 16:21
niepewny: co to jest na tej wrzucie?
15 maj 16:23
jatoja: to zadanie 6 ktore zostalo tu podane jest poprawnie na pewno?
15 maj 16:25
niepewny: Na 99% tak
15 maj 16:26
niepewny: może niech Pestek i czekoladowe sny potwierdzą wyniki
15 maj 16:26
jatoja: mi kilka wynikow wyszlo innych (to z powiatami i chyba podpunkt a). w c) wyszło mi wrocbud2 ale
samochodów 22 bo chyba wziąłem też te wynajęte. ale chyba punkt powinien być jeden.
15 maj 16:28
czekoladowe sny: tak samo mi wyszło 6.
15 maj 16:29
niepewny: Pewnie wyszło Ci 306 powiatów, bo nie wziąłeś pod uwagę, że miały być to powiaty, w których
były zarejestrowane samochody.
15 maj 16:31
Sasza: Również potwierdzam 6
15 maj 16:31
niepewny: czekoladowe sny, także błąd przy "REFAMUR 2590,12" ?
15 maj 16:32
czekoladowe sny: nie pamietalam funkcji na zaokrąglanie w accesie i nie chcialo mi się przenosić do excela.
Zaokrągliłam sama wyniki w notatniku i raczej się nie pomyliłam
15 maj 16:43
czekoladowe sny: tzn mam taką nadzieję
15 maj 16:54
niepewny: To egzaminatorzy nie patrzą na zadania, tylko zaglądają do pliku tekstowego ?
15 maj 16:57
Pestek: 4a)
Kod c++:
void zad4a()
{
ifstream pliktj("tj.txt");
ifstream plikklucze1("klucze1.txt");
ofstream wynik4a("wynik4a.txt");
while(!pliktj.eof())
{
string a,b;
pliktj >> a;
plikklucze1 >> b;
int indeksb=0;
int i;
for(i=0; i<a.length(); i++)
{
if(indeksb == b.length()) indeksb =0;
char pomoc = a[i] + b[indeksb]−64;
if(pomoc > 90) pomoc = pomoc − 26;
indeksb++;
wynik4a << pomoc;
}
wynik4a << endl;
}
pliktj.close();
plikklucze1.close();
wynik4a.close();
}
15 maj 17:00
czekoladowe sny: babka od systemów operacyjnych nam mówiła, że jak wyniki w txt są ok to nawet nie zaglądają do
reszty.
15 maj 17:00
niepewny: jakbym wiedział to bym wpisał w pliku tekstowym tak

, już 94% i cały czas spadają szansę na
dostanie się na uczelnię...
15 maj 17:01
czekoladowe sny: tzn zaglądają tylko po to żeby zobaczyć czy coś jest, bo jakby było pusto to mogliby pomyśleć
że się odpisywało od kogoś
15 maj 17:04
czekoladowe sny: a gdzie się wybierasz?
15 maj 17:04
Pestek: Zad 4b)
kod C++:
void zad4b()
{
ifstream pliksz("sz.txt");
ifstream plikklucze2("klucze2.txt");
ofstream wynik4b("wynik4b.txt");
while(!pliksz.eof())
{
string a,b;
pliksz >> a;
plikklucze2 >> b;
int indeksb=0;
int i;
for(i=0; i<a.length(); i++)
{
if(indeksb == b.length()) indeksb =0;
char pomoc = a[i] − (b[indeksb]−64);
if(pomoc < 65) pomoc = pomoc + 26;
indeksb++;
wynik4b << pomoc;
}
wynik4b << endl;
}
pliksz.close();
plikklucze2.close();
wynik4b.close();
}
15 maj 17:05
Pestek: 4a) plik
CNA
UUU
WNS
TRX
WCCG
YOYG
XEUUAU
WVBY
QIE
FYDBZ
YQRQXDMHHAOS
RKXETREBHGFBW
WYAUKDWWGTI
LWTZMEPL
MLWGODX
GEWPZWCR
XGZMRSAD
GZCPVLHDUF
GDDULBERQA
APEUDKNPMO
GMFCJJFYTMH
PPPKMWIRAU
LFXXPRJZL
OYYZCKVUY
XKMQNSG
NZSTFEGHVCE
ONRVWOVW
MMMICLXVQ
MRTCGISKFY
SNYNSHBP
EHDABER
KYPGTMDUF
NIYBOQGJ
EQQRIDJL
ADWPDRQZL
QAYMTFYSM
QJJUCQO
OPPICXNLP
XJFHQBKBSX
KHZVSSXRD
SFNBNAQSKV
MPEYAOA
MWLPBGPF
LNPFSMBNPPDOR
APPSHCYCU
TUNMIVNB
PFRNMUYDHOY
WKNLJPTWNHURN
QDYLEQFMTUHNN
GYIGEBTKTDVD
VHARCCKPDFYLQ
WSQILBTJJD
TDLKXPEGAN
GZIHOZMQTAXI
EZJTBGIQ
XJZSJSVXPM
AWNJXLOMVNNX
WFDCGBEAGSRGL
ZKJSFPSRNYGJ
YEVHEITYIZOU
ELZBZOYOL
CSQRXMORC
SKFOMNFAHLEQXD
NQJFXSUAGEZ
WBVYTBVU
SFDKNNMPJIBAOB
AFOJNJXXEL
DUHSRGIHLPJHG
DRLIPMGSV
OYYSFWYSHZ
NKYCOKJDG
FAVAJFNXEZB
BUUFZWJQJORHSK
GTGPMTYPMBZN
IAYGSDHKFNP
TAIUQSODRLIE
GOWCZFXJFENJQ
VPIDTXAOCCOB
CPJPTGEBMZ
JHUYVFCEASE
OHCOZZWENH
PEOEGGZLBYJPNVT
JJJOUTTRCCXPVJ
IFPIGOAAXE
MFRAMXPFEJY
ARJHVBEJUJL
SIDIAXMPVS
IPGBQRUJU
XRTXMFKSFBOT
LNBUIAPOB
MPKRROJMCUMXFLVYN
PCVWLKZPUIP
GFOQXCWFMKB
TVJZKBVO
MWWCLSCIE
TPJZIKVSBZEDPRCZC
EDNXUYBVYNKNN
WVZSFSUHBNN
YYFUHXAIZL
DHHABOENDL
TBLHVADDPHC
WJYSAEUAYCG
DKMXUKTNAQRC
BVKIQVFSHETL
SHSMRDFUGD
COVYNVPDX
FTKOHQIFNNU
XQMBOHIPYDAMO
IRGRCVPIBFUEWZYQR
YSQWBXFQZRCB
DLEDES
GYEAF
IELOZ
VJKYTW
NKQ
OXP
ALX
ZQHR
NSOZ
MDO
15 maj 17:05
Pestek: 4b) plik
KOT
PIES
COS
NIC
NUTA
BUT
LUPA
ZUPA
KWIAT
CEL
KONWERTEREM
ZAAKCEPTOWANIA
KOLOROWANIE
PIERWOTNE
KLASYCZNY
STOPOWYCH
PNEUMATYCZNE
PODSTAWOWYCH
ROZPOZNAJE
POCHODZENIA
WYSZUKIWANIE
PRZEKAZYWANY
PRZYDATNE
AUTOMATYCZNE
PRZYGOTOWYWANIU
PRZERZUTKA
ROZPOZNAWANIE
PROGRAMU
ZAPISYWANE
DOPASOWYWANIE
REJESTRACJI
TURBULENCJE
KODOWANIA
ZINTEGROWANE
NAJPOPULARNIEJSZE
MECHANICZNE
HYDRAULICZNE
PRZEDNIEGO
ZASTOSOWANIE
TEKSTOWYCH
NATURALNEJ
WYSZUKIWANIU
KOMPUTERACH
JEDNOCZESNYM
KONFIGUROWALNY
KOMENTARZACH
ZACHOWANIEM
ZAOPATRZONY
ROZPISANEGO
SAMOCHODU
RZECZYWISTY
ELEKTRYCZNY
OBUDOWIE
GUBERNATOR
KONWERTUJE
ZAAWANSOWANYCH
KONSTRUKTORA
POWIERZCHNIOWYCH
ZLIKWIDOWANIE
HAMOWANIA
PUNKTOWYM
SZKIELETEM
SAMOLOTU
POPULARNYCH
CESARZOWI
PROGRAMOWANIA
UDZIELANIE
TABULACJI
POMOCNICZYCH
KOMPONENTY
STANDARDY
REGULARNYCH
KLAWISZOWY
UPRAWNIENIAMI
DOWOLNYCH
WSTAWIANIA
USTAWIENIA
NAZWISKU
NIEZNACZNIE
ORGANIZACJI
POZOSTAJE
DODATKOWYCH
ZAPEWNIENIE
ZAKTUALIZOWANO
ZAZWYCZAJ
LECZNICZEJ
STOSOWANIA
TOWARZYSZY
PODOBNYM
ZAJMOWANEJ
ZASTOSOWANIA
POKRYWANIA
SYSTEMOWEGO
BIODROWYM
WSZYSTKICH
POWIERZCHNI
DEKORACYJNEGO
ORGANIZACJA
POTRANATEM
ZAMIENNIKIEM
WIZYJNE
NAJLEPIEJ
DOCELOWYM
KONFRONTACJI
ORGANIZOWANE
OCHRONNEGO
INSTALACJI
DOSTOSOWANIE
NINIEJSZEJ
WSZYSTKIE
KREM
KTOS
ZNAC
ALBO
RYBA
LUB
MUS
PLUS
KROWA
OWCA
15 maj 17:06
niepewny: Politechnika Warszawska, EiTi od lutego
15 maj 17:07
czekoladowe sny: ja liczę na około 70% i to powinno starczyć na poznań
15 maj 17:07
niepewny: a jaki próg w zeszłym roku był ?
15 maj 17:08
czekoladowe sny: nie mam pojęcia, ale z tego co wiem nie jest ciężko się dostać
15 maj 17:12
niepewny: na PW od października tylko 170pkt, a od lutego 140pkt.
matma/fizyka/informatyka rozszerzona 1% − 1pkt
ang roz 1% − 0,25pkt
15 maj 17:14
mrozony jogurt: czekoladowe sny, a co oprocz inf zdawalas?
15 maj 17:14
czekoladowe sny: mat, ang, fiz pods
15 maj 17:15
niepewny: 160pkt powinienem mieć.
15 maj 17:16
mrozony jogurt: to chyba tylko ja taki szalony ze jako dodatkowy wzialem inf roz i nic wiecej
15 maj 17:17
niepewny: Algorytmy z części pierwszej powinny być dobre, podstawiałem parę liczb. Najbardziej żałuje
tych błędów przez nieuwagę.
22+4 = 28, przynajmniej tak było u mnie
15 maj 17:18
Pestek: 5)
a)
10 −> 126
20 −> 92378
30 −> 77558760
15 maj 17:36
Pestek: poznań ale gdzie?
15 maj 17:36
czekoladowe sny: infa
15 maj 17:37
czekoladowe sny: na polibudzie
15 maj 17:37
Pestek: zapraszam na uam
15 maj 17:38
Pestek:
15 maj 17:38
Pestek: powoli koncze, excela juz mi sie nie chce
15 maj 17:38
czekoladowe sny: w zad 5b nie wiadomo o co chodzi, strzeliłam że chodzi o cyfry pojedyncze czyli jak było coś
mniejsze niż 10 i wieksze od 0
15 maj 17:40
czekoladowe sny: zad 5b:
1,2,3,4,5,10,15,20,25
15 maj 17:41
czekoladowe sny: kurczę
5c*
1,2,3,4,5,10,15,20,25
15 maj 17:42
Pestek: 5b) liczba cyfr w wierszu,
Początek bedzie wiec taki
1
2
3
4
5
8
10
...
15 maj 17:43
Pestek: access był klasycznie łatwy? bo juz mi sie patrzec nie chce
15 maj 17:44
kaszana: Moje 5 b)
1 1
2 2
3 3
4 4
5 5
6 8
7 10
8 12
9 14
10 18
11 25
12 28
13 31
14 38
15 44
16 50
17 57
18 64
19 69
20 76
21 88
22 96
23 102
24 114
25 125
26 134
27 142
28 154
29 166
30 178
15 maj 17:47
czekoladowe sny: Pestek, odp od Niepewnego są dobre na 99%
15 maj 17:48
niepewny: zadanie 5b
1
2
3
4
5
8
10
12
14
18
25
28
31
38
44
50
57
64
69
76
88
96
102
114
125
134
142
154
166
178
15 maj 17:48
czekoladowe sny: czyli w tym 5b chodziło ile jest w ogóle wszystkich cyfr z których składają się liczby, czy ile
jest cyfr − liczb zakresu 1−9? bo napisali to tak dwuznacznie, że bardziej chyba nie mogli

osobiście dałam taką odp:
1
2
3
4
5
4
4
4
4
4
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
15 maj 17:52
15 maj 17:55
Pestek: 5b potwierdzam
15 maj 17:59
pytający: Jak myślicie, uznany zostanie taki rysunek w "*.txt" w zadaniu 5d?
|\
|0\
|00\
|000\
|0 0\
|00 00\
|000000\
|0 0 0\
|00 00 00\
|000000000\
|0 0\
|00 00\
|000 000\
|0 0 0 0\
|00 00 00 00\
|000000 000000\
|0 0 0 0 0 0\
|00 00 00 00 00 00\
|000000000000000000\
|0 0 0\
|00 00 00\
|000 000 000\
|0 0 0 0 0 0\
|00 00 00 00 00 00\
|000000 000000 000000\
|0 0 0 0 0 0 0 0 0\
|00 00 00 00 00 00 00 00 00\
|000000000000000000000000000\
|0 0\
|00 00\
|000 000\
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(w notatniku naturalnie ten trójkąt jest w miarę trójkątny, tam czcionka ma stałą szerokość)
15 maj 18:01
czekoladowe sny: jak w ogóle się liczy całkowitą ilość znaków w 1 wierszu?
15 maj 18:01
Pestek: 5c potwierdzam
15 maj 18:04
Pestek: X X
X
X X X X
X X
X X X X X X X X
X X X X X X X
X X X X X X
X X X X X X X X X
X X X X X X
X X X
X X X X X X X X X X
X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X
X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
15 maj 18:07
Pestek:
15 maj 18:07
Pestek:
X X
X
X X X X
X X
X X X X X X X X
X X X X X X X
X X X X X X
X X X X X X X X X
X X X X X X
X X X
X X X X X X X X X X
X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X
X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X
15 maj 18:07
15 maj 18:08
niepewny: Czemu w notatniku?
15 maj 18:08
niepewny: Kazali dać X−sy
15 maj 18:10
15 maj 18:10
czekoladowe sny: jak tak patrze na te zad to mi się płakać chce bo powinno być 100% a nie ledwo 70
15 maj 18:12
niepewny: czekoladowe sny, mogłabyś wrzucić to gdzieś indziej? nie widzę tam nic na tej wrzucie
15 maj 18:16
niepewny: Ja tak patrze, to tej trójkąt Pascala powinienem zrobić w 10minut, a robiłem 40minut
15 maj 18:18
pytający: niepewny, cytat z treści zadania:
"W oparciu o zbudowany trójkąt Pascala (prostokątny lub równoramienny), utwórz graficzny
rozkład liczb znajdujących się w trójkącie, które są podzielne przez 3, np. oznaczając przez
„X” komórki z liczbami podzielnymi przez 3 lub wypełniając je czarnym kolorem tła, zaś
zawartości każdej z pozostałych komórek oznacz znakami odstępu (spacji) i białym kolorem
tła."
Radziłbym zwrócić uwagę na "np."

Także to, czym wypełniłem powinno być bez znaczenia, skoro legendę napisałem.
A w notatniku dlatego, bo tak było mi wygodniej.

Wszystkie podpunkty a−d w tym samym pliku
"*.cpp" załatwiłem. Przecież "ręcznie" nie wpisywałem tego trójkąta.
15 maj 18:22
15 maj 18:29
niepewny: teraz to wszystko widać! dzięki.
15 maj 18:31
pytający: PS Właśnie zaskoczył mnie fakt, że nic w Excel'u nie było do zrobienia...
15 maj 18:32
czekoladowe sny: Δ był typowo pod excela, ale na upartego wszystko można zaprogramować
15 maj 18:34
niepewny: Trójkąt był w excelu. Dobrze, że z programowania nie trzeba było zamieniać int na string bo nie
pamiętałem jak to się robiło
15 maj 18:36
czekoladowe sny: a w końcu w jaki sposób zrobiliście 5b?
15 maj 18:37
niepewny: Tak jak podałem.
15 maj 18:38
czekoladowe sny: ale jaka formuła?
15 maj 18:39
emagnuski: Przygotowując się wszystko programiłem, pierwszy raz na maturze robiłem zadanie w Excelu. Czy
nie uważacie że jest na to za mało czasu? Może mogłem bardziej się sprężać, ale i tak ledwo
zdążyłbym te 3 zadania z drugiego arkusza.
15 maj 18:40
czekoladowe sny: było w sam raz czasu:
−zad 6 w 15 minut w accesie
−zad 5 w jakieś 40minut, z czego jakieś 20 było zastanawianiem się nad banałami
−zad 4... reszta czasu
15 maj 18:44
emagnuski: Heh, ja 6. robiłem w C++, zdążyłem wczytać dane i zrobić a), b) nie skończyłem. Ale co tam,
będzie z 75%, do tego pierwszy w historii szkoły zdający informatykę.
15 maj 18:48
niepewny: w pierwszym arkuszu od A1:AD30 zrobiłem trójkąt prostokątny pascala, a w arkuszu drugim dałem w
komórkach A1:AD30 następującą formułę
=JEŻELI(CZY.PUSTA(Arkusz1!A1);""

Ł(TEKST(Arkusz1!A1;"0")))
15 maj 18:51
niepewny: =JEŻELI(CZY.PUSTA(Arkusz1!A1);""; DŁ(TEKST(Arkusz1!A1;"0")))
15 maj 18:51
niepewny: wklej to do A1 w arkuszu 2 i skopiuj do innych
15 maj 18:52
endrju: czy ktoś tutaj pisze w pascalu? bo z 2 zadania w C++ nic nie rozumiem
15 maj 18:52
czekoladowe sny: dzięki

mam nadzieję, że przyznają się do tego że nieprecyzyjnie napisali polecenie i przyznają maxik
ludziom, którzy policzyli cyfry (jako osobne liczby z zakresu 1−9)
15 maj 18:53
emagnuski: Hmmm? Ale chyba chodziło o to żeby policzyć ilość cyfr a nie liczb, przecież nawet wyróżnili
to.
15 maj 18:58
czekoladowe sny: ale nie napisali, że cyfr, z których składa się liczba
tylko po prostu cyfr
można to tłumaczyć dwojako
15 maj 19:05
superz666: Czytanie ze zrozumieniem...
15 maj 19:07
pytający: do 5b osobiście zrobiłem sobie mniej więcej taką funkcję:
int ile__cyfr(int x)
{
int d=1,wynik=0;
while(x/d)
{
wynik++;
d*=10;
}
return wynik;
}
zwraca liczbę cyfr dla danej liczby, reszta to już tylko zsumować wyniki wywołań tej funkcji
dla kolejnych elementów danego wiersza z trójkąta
PS niewygodnie się programuje w komentarzu, dziwne...
15 maj 19:07
pytający: @czekoladowe sny
wg mnie polecenie do 5b było dobrze sprecyzowane, przecież:
liczba cyfr ≠ suma cyfr
że tak Cię pocieszę...
15 maj 19:11
czekoladowe sny: no właśnie tam była "liczba cyfr"

czyli ich ilość
zresztą to tylko 4% więc nawet jak będzie 0 % to nie będę się za bardzo martwić
15 maj 20:09
pytający: no tak, w tym przypadku liczba, czyli ilość

chyba zły wniosek wysnułem z Twej poprzedniej wypowiedzi, bo myślałem, że właśnie zsumowałeś te
cyfry, a nie je policzyłeś

a skoro tak to gitara
15 maj 21:03
superz666: z praktyki wszystko zrobiłem, gorzej z teorią ale i tak trochę żałuję, że nie poszedłem na
rozszerzony....
15 maj 21:32
Tomcio: Czy ktos jeszcze nie doczytal, ze w 6d chodzi tylko o powiaty ziemskie?
15 maj 22:39
asdf: Robił ktoś z was podstawę? Jeżeli tak to kojarzy zadanie z excelem, ile było krachów oraz
rekordów? Mi wyszło 35 (coś koło tego) krachów i 5 rekordów (dokładnie już nie pamiętam.
Dzięki za odp.
15 maj 22:43
superz666: Ja zdawałem podstawę, no mi wyszło z 6 krachów i 8 rekordów chyba
16 maj 00:36
phi3thia: Widzę, że ktoś tu poruszył wątek studiowania informatyki w Poznaniu. Proszę Was o opinie na
temat poznańskich uczelni. Chcę studiować informatykę, a swoją przyszłość wiążę z web
developmentem i programowaniem. Chcę otworzyć własną działalność.
Jaką uczelnie wybrać?
1. Politechnika Poznańska, Wydział Informatyki, kierunek Informatyka
2. UAM, kierunek Informatyka
3. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, kierunek Informatyka i Ekonometria
21 maj 00:43
Pestek: A ile miałaś z matury?
Jakby co ja jestem z Uam i nie narzekam jest spoko
21 maj 10:41
Pestek: ile przewidujesz
21 maj 10:41
phi3thia: Siema
First to miałem

phi3thia od rosyjskiego odpowiednika Piotr

Przewiduje takie wyniki:
− polski pp 64% i wzwyż
− matematyka pp 100%
− matematyka pr 74% i wyżej
− angielski pp 96%
− angielski pr 82%
− fizyka pr ok 50% (skopałem, a lekko mogłem to napisać na 80−90% bo na tyle rozwiązywałem
poprzednie matury)
− informatyka pr 80% i więcej
A z ustnych:
− angielski 90%
− polski − mam dopiero w czwartek
21 maj 11:28
phi3thia: Właśnie generalnie dużo różnych zdań do mnie dochodzi. Jedni mówią, że UAM zrobi ze mnie
genialnego programistę, inni zaś mówią że po politechnice będę bardziej pożądany na rynku
pracy. Wiem, że chciałbym iść na swoje i pracować sam dla siebie, otworzyć jakąś firmę i
gitara, ale z drugiej strony wiadomo jak to jest w dzisiejszej Polsce − masz firmę, zarabiasz
a potem Cię urząd skarbowy usadza za działalność charytatywną; albo państwo nie płaci Ci za
wykonaną robotę (pozdrawiam budujących nasze drogi i wspieram), więc muszę się liczyć z tym że
może przyjść okres kiedy sam będę poszukiwać pracy

Powiedz mi jak z tym UAMem jest, czy można studiować w ramach jednolitych, jak to wygląda z
przedmiotami, ile dostajesz praktycznej wiedzy oraz co z matematyką − czy profesorowie od razu
uderzają z bata, czy najpierw na spokojnie

.
Powiedz mi też jak wygląda Twoje zaangażowanie poza uczelnią, tj. ile robisz w domu, żeby być
na czasie z materiałem.
Wgl tak bardziej rozwiń swoją opinię o UAM
21 maj 11:36
Iwan: 2. b) − Uzasadnij, że jeśli n jest liczbą czterocyfrową i n = k+s(k) to s(k)≤36
Nie da się tego uzasadnić gdyż s(k)<36 a nie ≤36.
Największe możliwe s(k) spełniające warunki podane w zadaniu wynosi 35 dla k=8999(n=9034) lub
k=9899(n=9934). s(k)==36 gdzie k jest max 4−cyfrowe tylko dla k=9999, jednak równanie
n=9999+36 nie będzie spełniało założenia, że n jest 4 cyfrowe.
Także s(k) nie może być równe 36, ponieważ k<n(k==n tylko dla n=0), nmax=9999 czyli
kmax=9998(k∊ℕ) czyli s(kmax)=35 (ominąłem tutaj poprawność wyniku n=k+s(k) )
21 maj 18:40
podkowa: mam wielką prośbę. może to nie jest odpowiednie miejsce, ale obstawiam że dla was to nie będzie
wielki wysiłek

potrzebuję w c++ program,który rysuje wykres funkcji
a)y=tg(x),
b)y=ctg(x)
wiem że mam bazować na tym, ale nie umiem tego zrobić
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
#include <vcl.h>
#pragma hdrstop
#include<math.h>
#include "Unit1.h"
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
#pragma package(smart
init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm1 *Form1;
int j=20; //zmienna globalna(podziałka ukł wspołrz)
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
: TForm(Owner)
{
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
Close();
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::FormCreate(TObject *Sender)
{
Form1−>Width=800; //szerokosc formularza
Form1−>Height=600; //wysokosc −−−−||−−−−
Form1−>Top=100; //odleglosc od gory
Form1−>Left=100;
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button2Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlack;
Canvas−>MoveTo(400,0); //przenies kursor do
Canvas−>LineTo(400,600); //rysuj linie do punktu
Canvas−>MoveTo(0,300);
Canvas−>LineTo(800,300);
for(int i=0;i<40;i++)
{ //robi podzialkę osi x
Canvas−>MoveTo(0+j*i,302);
Canvas−>LineTo(0+j*i,298);
}
for(int i=0;i<30;i++)
{ //robi podzialkę osi y
Canvas−>MoveTo(398,0+j*i);
Canvas−>LineTo(402,0+j*i);
}
Canvas−>TextOutA(418,308,"1"); //wstawianie tekstu w punkcie
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button7Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Brush−>Color=clBtnFace; //wypełnij kolorem jak formularz
Canvas−>Rectangle(0,0,800,600); //wstaw prostokat
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button3Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=−2000;
y=x*x−4;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=−2000;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=x*x−4;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button4Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=−2000;
y=sin(x);
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=−2000;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=sin(x);
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button5Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=−2000;
y=1/x;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=−2000;i<−1;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=1/x;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
x=0.01;
y=1/x;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=1;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=1/x;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button6Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=0;
y=sqrt(x);
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=0;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=sqrt(x);
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button8Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=−2000;
y=2*sin(2*x)−2;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=−2000;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=2*sin(2*x)−2;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z góry dziękuje
21 maj 18:50
Pestek: Co do jednolitych to nie wiem, jest 3+2 klasycznie

Co do wiedzy praktycznej zależy od przedmiotu i ćwiczeniowca, ale poziom jest przyzwoity.
Na Uamie masz dużo matmy, ale spokojnie, wszystko wprowadzane powoli, także, że spokojem za
wszystkim nadążysz, ucz się w miarę regularnie a będzie dobrze z matmą, zresztą widząc Twoje
maturalne przewidywania z matematyki, nie Powinieneś mieć z nią problemu. Same wykłady z
analizy bardzo przyjemne, ćw. też spoko, fajne zadania, dużo też zadań do domu, algebra
liniowa też spoko, nudnym przedmiotem jest logika i teoria mnogości, nie lubiałem tego,
zadania często dziwne i jak dla mnie bezsensu. Na Uamie jest wysoki poziom algorytmiki i
matematyki dyskretnej, jak lubisz algorytmy to Uam w sam raz, Programowanie też na dobrym
poziomie, t.zn ja się nudziłem na 1 semestrze bo to wszystko już miałem, "programowania uczą
od zera", ale szybko idą do przodu, na 2 semestrze zaczyna się obiektowe i robi się ciekawiej,
fajne z programowania jest to, że na koniec semestru trzeba wykonać własne projekty(bardzo
dobrze można się wtedy rozwinąć samemu). Co do nauki w domu, na pewno jak chcecz być dobrym
programistą musisz więcej samemu posiedzieć nad dobrą książką, albo bardzo dobrze wykonywać
wszystki ćw. z zajęć + drobne doczytania, z danego zagadnienia. Matmy ucz się regularnie, a
będzie dobrze, zresztą z analizy i mat. dyskretnej są kartkówki co tydz. lub dwa więc sami Cię
przymuszą do nauki

Ponadto jest wiele ciekawych kół, w szczególności koło .Netowców i
algorytmów.
21 maj 18:51
phi3thia: Nie powiem że mnie nie interesują koła, szczególnie ww. .NET

Nie no fajnie UAM, coraz więcej
osób mi poleca właśnie iść tam

mam wątpliwości, dobrze że mam jeszcze sporo czasu na wybór
ostateczny.
Co do algorytmiki <3. No uwielbiam. Szczerze mówiąc to jest to co lubię w zadaniach z
informatyki − wiemy co mamy na wejściu, wiemy co chcemy osiągnąć, zatem trzeba wymyślić drogę
dojścia do wyniku

Co do matmy, ja sądzę, że w wakacje 3 zadanka dziennie w ramach rutyny

Wgl w wakacje mam zamiar przerobić od dechy do dechy takie książki jak:
− Majczak A. − "Podręcznik do nauki zawodu TI. Programowanie strukturalne i obiektowe."
− Sysło M. − "Algorytmy"
− Wróblewski P. − "Algorytmy, struktury danych i techniki programowania"
− Buczek B. − "Ćwiczenia praktyczne. Algorytmy"
− Kierzkowski A. − "Ćwiczenia praktyczne. Turbo Pascal"
− Stasiewicz A. − "Ćwiczenia praktyczne. C++"
− Kierzkowski A. − "Ćwiczenia praktycznie. PHP 5"
− Schmidt S. − "PEAR. Programowanie w PHP"
− Lis M. − "Ćwiczenia praktyczne. MySQL"
− Tate B. − "Ruby on Rails. Wprowadzenie"
oraz parę innych

. Mam nadzieje, że te pozycje + pisanie ogromnej ilości kodu przełoży się na
luz na studiach.
Mam jeszcze parę pytań:
1. Na co stawia nacisk UAM: na technologię Microsoftu (i inne komercyjne) czy na open source? W
sumie można to sprowadzić to do pytania: ASP.NET czy PHP

2. Czy na UAM jest MSDN AA? Dostajecie za darmo dostęp do licencji programów MS? Czy są też
inne programy, np. od IBM?
3. Czy na UAM są jakieś dodatkowe wykłady np. z ekspertami z sektora IT, jakieś dodatkowe
zajęcia? Mógłbyś podesłać chociażby link do spisu zajęć nieobowiązkowych?
4. Co z WFem? Jakie są zajęcia do wyboru? (Nie kryję, że wolałbym iść na jakieś lajtowe
zajęcia)
22 maj 13:00
Pestek: 1.) Na 1 roku jestem, ciężko powiedzieć, aplikacji internetowych nie tworzyliśmy jeszcze. C++
był w konsoli lub devie lub czymkolwiek chcesz tak samo java czy ruby. excel w office
microsoftu.
2.) MSDNA jest, co chcesz możesz pobrać

3.)My na kierunku zamawianym mamy, ogólnie też są.
4.)Tu masz co jest do wyboru:
http://swfis.amu.edu.pl/ wybierz coś w czym bedziesz się rozwijać lub coś czego
chcesz się nauczyć
22 maj 20:36