Trygonometria, nierówności i inne
Pickwick: Hej pomóżcie ! Ale potrzebuję całe rozwiązania po kolei , nie tylko wyniki
Pickwick: Zadanie 1. Oblicz pole trójkąta równoramiennego wiedząc, że ramię długości 8
tworzy z podstawą kąt 30 stopni.
Zadanie 2. Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta α wiedząc, że
cosα= 23
Zadanie 3. Rozwiąż nierówność 2x2 + 12 ≤ 10x
Zadanie 4. Zapisz funkcję f (x) = 4x2 + 4x + 5 w postaci kanonicznej. Podaj
współrzędne wierzchołka paraboli.
15 maj 14:40
Sławek.: już.
15 maj 14:57
Sławek.: 1.
cos30* = x/8
√33 = x8
x = 4√3
(4√3)2 + h2 = 82
h2=16
h = 4.
P = 2x * h / 2
P = 4√3 * 4 = 16√3
15 maj 14:59
jok:

1)
α= 30
o,
Przez sinus i cos obliczysz wysokosc i 1/2 podstawy
| | 2 | |
2) cosα = 23? wow nie powinno być |
| |
| | 3 | |
3)
2x
2 + 12 − 10 ≤ 0
Δ > x
1 i x
2 > rysujesz i patrzysz kiedy funkcja jest ≤0. Pamietaj ze przedzialy musza byc
zamkniete, poniewaz jest < lub = 0
4)
4x
2 + 4x + 5 = 0
(x−p)
2 + q = 0 << postać kanoniczna
| | −b | | Δ | |
p = |
| , q = − |
| i zapisujesz |
| | 2a | | 4a | |
15 maj 14:59
Sławek.: ale jaki to trójkąt w drugim bo nie kumam
15 maj 15:00
15 maj 15:02
15 maj 15:04
jok: @asdf dziek imarek ale spierdalaj
15 maj 15:05
asdf: jeb sie cinu
15 maj 15:05
Pickwick: dzięki bardzo Ty przynajmneij rozpisałeś i wiem jak co i skąd
16 maj 15:48