oblicz pole trapezu
tysia : w ΔABC dane są |AC|=12, |∠CAB|= 60'. poprowadzona prosta rownolegla do przeciwprostokatnej AB
dzielącą bok AC w stosunku 1:5 liczac od wierzcholka C. prosta ta przecina bok AC w pkt M, a
bok BC w punkcie N. oblicz pole trapezu ABNM.
15 maj 13:51
Bogdan:

Trójkąty ABC i MNC są podobne.
6x = 12 ⇒ x = 2 ⇒ |AC| = 12 i |MN| = 2
Z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o: |BC| = 12
√3 i |NC| = 2
√3
Pole trapezu P
ABNM = P
ABC − P
MNC
| | 1 | | 1 | |
PABC = |
| *12*12√3, PMNC = |
| *2*2√3 i tyle, co w tym było trudnego? |
| | 2 | | 2 | |
15 maj 14:24
PYSIA: dziekuje Ci Bogdan
15 maj 14:32