Zmienne losowe
pat: Z urny zawierającej 3kule białe i 6 czarnych losowo wyjęto dwie. niech wartością zmiennej
losowej X bedzie liczba wyjętych kul białych. Znaleźć funkcję prawdopodobieństwa i
dystrybuantę zmiennej X oraz obliczyć wariacje.
15 maj 13:37
Patronus:
zmienna losowa może przyjąć trzy wartości 0,1,2
Funkcja prawdopodobieństw:
| | 5 | |
0 z prawdopodobieństwem |
| |
| | 12 | |
| | 1 | |
1 z prawdopodobieństwem |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
2 z prawdopodobieństwem |
| |
| | 12 | |
Z dystrybuantą to nie pamiętam jak było
15 maj 14:59
pat: a jak sie oblicza tą funkcje prawdopodobieństw ?
15 maj 15:28
Mila: | | 5 | | 1 | | 1 | | 2 | |
EX=0* |
| +1* |
| +2* |
| = |
| − wartość oczekiwana |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 3 | |
wariancja:
| | 2 | | 5 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
(0− |
| )2* |
| +(1− |
| )2* |
| +(2− |
| )2* |
| |
| | 3 | | 12 | | 3 | | 2 | | 3 | | 12 | |
15 maj 15:31
pat: dzieki

a jak trzeba obliczyc to ze 0z prawdopodobienstwem wychodzi 5/12 ? bo dalej nie wiem skad sie
wzięlo 5/12...
15 maj 16:41
Patronus: O białych kul czyli, że wylosowano 2 czarne z 6 możliwych
15 maj 16:43
Dominika: | | | |
A czy moglibyście wytłumaczyć jeszcze zapis | i skąd się bierze 36? |
| | |
3 wrz 20:21
3 wrz 22:58
werka: Próbując zrobić to zadanie, zmienna losowa z prawdopodobieństwem 1 wychodzi mi 1/4..
obliczyłam ze prawdopodobieństwo wyciągnięcia 1białej to 1/3 + 1czarnej to 3/4=1/4...gdzie
robię błąd?
4 wrz 10:08