matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz logarytm
justynka:
pomozcie
wiadomo, ze log
3
x= −
1
4
. oblicz log
3
9
4
√
3x
6
15 maj 13:22
Patronus:
log
3
9 *
4
√
3x
6
? log
3
9 + log
3
4
√
3x
6
= 2 + log
3
(3
1/4
*3x
6/4
) = 2 + log
3
3
1/4
+ log
3
(3x)
6/4
=
1
6
1
6
1
= 2+
+
(log
3
3 + log
3
x) =
z założenia
= 2
+
(1 −
) =
4
4
4
4
4
27
=
8
Chyba że się gdzies pomyliłem w obliczeniach
15 maj 13:28
justynka:
dziękuje Ci, jestes kochany
15 maj 13:37