pomocy
rafal286: krawędz boczna graniastosupa prawidłowego sześciokontnego ma 4cm
a pole jego powieszchni bocznej 168cm2.
oblicz pole powieszcni całkowitej i obiętość tego graniastosupu
15 maj 08:33
Patronus: P
b = 6*Pole jednej ściany bocznej
Pole sćiany bocznej = 168/6 = 28
Poleściany bocznej = 4 * długość krawędzi podstawy
długość krawędzi podstawy = 28/4 = 7
I mamy już wszystkie długości które potrzeba do policzenia pola całkowitego i objętości
15 maj 08:40
rafal286: a wysokość
15 maj 10:02
Patronus: wysokość jest taka jak krawędź boczna = 4
15 maj 10:07
rafal286: pc=Pp+Pb
V=1/3Pp*H
mugłbyś mi to podstawić
15 maj 12:36