Pole powierzchmni całkwitej czworościanu w zależności od kąta
Martyna: W czworościanie ABCD ściany ABC i BCD są trójkątami równobocznymi. Kąt dwuścienny między
płaszczyznami zawierającymi te ściany ma miarę α. Dla jakiej wartości kąta α pole powierzchni
całkowitej czworościanu ABCD jest największe?
14 maj 23:36
Martyna:

h=
a√32
c=
13*h =
a√36
14 maj 23:48
Mila: x2=h2+h2−2h*h*cosα
podstaw za h , to co podałas .Pozostałe 2 Δ są równoramienne.
14 maj 23:54
Martyna: Podstawiłam i wychodzi cosα=13.
Tylko dlaczego w zadaniu jest pytanie o "największą" miarę kąta skoro sugeruje to ze ten kąt
powinien się zmieniać a on wychodzi stały?
16 maj 18:47