Rozwiąż równania...
mitsumi: Nie mogę rozwiązać tych równań. Coś gdzieś pokręcę i nie wychodzi mi wynik albo nie wiem jak
się za to zabrać ; P Pomożecie? Zależy mi szczególnie na przykładach b, d, e, f.
a) 53x − 7 * 51+2x + 11 * 52+x − 625 = 0
b) 3x + 2 / 3x + 3 = 3x − 2 / 3x − 3
c) 1 / 2x − 2 + 21−x = 1
d) (2 + √3)x + (2 − √3)x = 4
e) 32x+5 * 3−x+1 = 2x+6
f) 22x − 4 * 2x + 10x − 4 * 5x = 0
g) 23/2x − 4 * 21/x + 21/2x − 4 = 0
14 maj 22:30
Maciek: | | 2 | |
jeśli chodzi o "b" to nie bardzo wiem jak te |
| wyglądają i gdzie dokładnie jest "x" |
| | 3 | |
14 maj 22:49
picia: w e) bym obstawial ze to −6
14 maj 22:53
mitsumi: b) (3x + 2) / (3x + 3) = (3x − 2) / ( 3x − 3)
14 maj 22:56
Maciek: okey
14 maj 22:57
picia: w e) wychodzi −6 ?
14 maj 23:00
Maciek: jakaś sprzeczność mi wychodzi w "b"
14 maj 23:01
asdf: w d) x = 1?
14 maj 23:07
asdf: @picia
w e też mi wychodzi −6, a0 = 1
14 maj 23:09
Mila: a) 53x − 7 * 51+2x + 11 * 52+x − 625 = 0
53x − 7 * 5*52x + 11 * 25*5x − 625 = 0 5x=t ,t>0
t3−35t2+275t−625=0
w(5)=0
dzielę przez (t−5)
(t−5)*(t2−30t+125)=0
Δ=400
t1=5⋁t2=25
⇔5x=5 ∪ 5x=52
x=1⋁x=2
14 maj 23:11
picia: @Mila czy w e) wychodzi −6? zaciekawilo mnie to mnie teraz meczy
14 maj 23:13
Mila: | | 3x + 2 | | 3x − 2 | |
b) |
| = |
| |
| | 3x + 3 | | 3x − 3 | |
3
x=t ⋀t>0
(t+2)*(t−3)=(t−2)*(t+3)
t
2−3t+2t−6=t
2+3t−2t−6
−t=t
2t=0 sprzeczne z założeniem
brak rozwiązania
14 maj 23:18
Mila: Picia zaraz, zrobię.
14 maj 23:19
picia: ok
14 maj 23:21
Mila: e) e) 3
2x+5 * 3
−x+1 = 2
x+6
3
x+6 =2
x+6 /:(2
x+6 )
x+6=0
x=−6
14 maj 23:24
Mila: Mitsumi, spróbuj dalej sam.
14 maj 23:24
picia: dziekuje @Mila
14 maj 23:26
Mila: asdf w (d) dwa rozwiązania mam, x=1 lub x=−1
14 maj 23:44
picia: oczywiscie @Mila ma racje
14 maj 23:48
picia: @mitsumi chyba juz spi..
14 maj 23:49
Mila: My też powinniśmy iść spać. Dobranoc
14 maj 23:55
picia: dobranoc
15 maj 00:00