szereg:)
luki: jak zrobić tego typu szereg czy ktoś może dac jakiś dobry sposób?
14 maj 22:19
luki: już ogarnąłem
14 maj 22:20
Basiek: tego nie da się ogarnąć
14 maj 22:20
Maslanek:
14 maj 22:24
luki: jednak nie ogarnąłem zna ktoś dobry sposób?
16 maj 21:52
Basiek: O, ja nie pisałam nic o ogarnianiu.
16 maj 21:52
luki: heh
20 maj 15:15
Godzio:
Chodzi o zbieżność ?
20 maj 15:20
POKÓJ: Godziu porównawcze ?
20 maj 15:21
Godzio:
Tak, tylko trzeba to odpowiednio zapisać, bo indeksy sumowania nie będą się zgadzać
20 maj 15:26
POKÓJ: czyli znikam
20 maj 15:27
Godzio:
Określamy ciąg:
| | ⎧ | 12 dla n = 1 | |
| an = | ⎩ | 1n(n − 1) dla n ≥ 2 |
|
| 1 | |
| ≤ an −− chyba oczywiste |
| n2 + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑( |
| = ∑( |
| − |
| ) = 1 − |
| + |
| − |
| + ... + |
| | n(n − 1) | | n − 1 | | n | | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
+ |
| − |
| + |
| − |
| = 1 − |
| → 1 |
| | n − 2 | | n − 1 | | n − 1 | | n | | n | |
| | 3 | | 1 | |
∑an = |
| , zatem szereg jest zbieżny, z kryterium porównawczego szereg |
| jest |
| | 2 | | n2 + 1 | |
również zbieżny
20 maj 15:27
Godzio: A dlaczego tak ? Bo druga część a
n jest określona dla n ≥ 2, a wyjściowy szereg dla n ≥ 1 więc
tutaj by coś nie pasowało
20 maj 15:28
Krzysiek: a czemu po prostu nie tak:
| | 1 | |
i ∑ |
| jest zbieżny (odpowiednie tw. ) |
| | n2 | |
20 maj 15:31
Godzio:
Raczej chodzi, żeby pokazać od podstaw. Bo tak, to co to za robota
20 maj 15:32
Krzysiek: chyba od tego tw. zaczyna się 'zabawa' z szeregami
20 maj 15:35
Godzio:
Ale to też trzeba pokazać, a czy
luki miał to pokazane to już od musi powiedzieć, bo jeśli
tak to się z Tobą zgodzę
20 maj 15:36
luki: | | 3 | |
nadal niewiem skąd wyszło |
| |
| | 4 | |
20 maj 16:19
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + ∑n = 2 |
| = |
| + 1 |
| 2 | | n(n − 1) | | 2 | |
20 maj 16:22
luki: nadal niewiem o co chodzi w takich szeregach chyba za tępy jestem
20 maj 16:31
Godzio:
Ale czego nie wiesz ? Jak to wysumowałem ? Jak korzysta się z kryterium porównawczego ? Pisz
konkretnie bo nie wiem o co Ci chodzi
20 maj 16:32
luki: | | 3 | |
jak to wysumowałes skad wyszło ta suma |
| i jak robić tak jakby ten 2 wzor |
| | 4 | |
20 maj 22:15
Godzio:
Przecież sumowanie jest rozpisane, wszystko się prawie skraca, i zostają 2 wyrazy, chcąc
wyliczyć sumę szeregu przechodzisz z wynikiem sumowania do granicy i otrzymujesz sumę szeregu,
| | 3 | | 3 | |
i nie |
| tylko |
| , a jak ten drugi wzór znaleźć? No trzeba pomyśleć, albo mieć |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
doświadczenie, akurat |
| jest dosyć powszechne |
| | n(n − 1) | |
20 maj 22:24
luki: no własnie bo są przykłady w których zamiast 1 jakby wstawia sie mianownik zeby wyszło jeden
| | 1 | | 1 | |
i potem np |
| − |
| i własnie jakaś ogólna zasada bo to do mnie nie przemawia  |
| | n−1 | | n | |
21 maj 21:38
luki: | | 1 | |
skąd się bierze to |
| skoro w mianowniku nie ma odejmowania   prosze o pomoc |
| | n(n−1) | |
22 maj 21:24
Krzysiek: przecież Godzio wszystko napisał wyżej.. wymyślił sobie taki ciąg którego sumę jest wstanie
policzyć (zatem ciąg jest zbieżny)
| | 1 | | 1 | |
i ciag z zadania: |
| ≤ |
| |
| | n2 +1 | | n(n−1) | |
zatem z kryterium porównawczego i szereg z zadania jest zbieżny
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| (zwykłe rozbicie na ułamki proste |
| n(n−1) | | n−1 | | n | |
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste )
22 maj 21:28
Krzysiek: | | 1 | |
chyba, że miałeś na wykładzie dowodzone/podane tw że ∑ |
| |
| | nα | |
jest zbieżny dla α> 1 , rozbieżny dla α<1
jeżeli tak, to popatrz na moje rozwiązanie
22 maj 21:29
luki: ok ,nie umiem tego za bardzo rozbijać tak jak Ty to zrobiłeś
22 maj 21:50
luki: | | 1 | | 1 | |
i jeszcze jedno np skąd się tobie wzieło |
| − |
| ? |
| | n−1 | | n | |
22 maj 22:00
Krzysiek: | | 1 | |
napisałem rozbijasz ułamek: |
| na ułamki proste tzn: |
| | n(n−1) | |
prawa strona do wspólnego mianownika i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach i
wyliczasz A,B
22 maj 22:03
luki: | | A(n−1)+B*n | |
czyli tak : |
| ? |
| | n(n−1) | |
| | 1 | | 1 | |
to czemu jest |
| − |
| powinno byc na odwrót? |
| | n−1 | | n | |
22 maj 22:26
Godzio: | 1 | | 1 | | n | | n − 1 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| n − 1 | | n | | n(n − 1) | | n(n − 1) | |
| | n − n + 1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | n(n − 1) | | n(n − 1) | |
22 maj 22:36
luki: | | 3 | |
teraz juz wiem , a skad wychodzi an= |
| ? |
| | 4 | |
22 maj 22:58
22 maj 23:00
luki: to 1?
czy ja dobrze to rozumie że ten szereg tak jakby porównujemy np w tym przypadku ten musi być
mniejszy od jakiegos innego i potem to rozpisujemy tj Godzio ?
23 maj 17:16