Oblicz
meg: Wiedząc, że log2=x oraz log3=y oblicz log920
14 maj 21:27
Maslanek:
| | 1 | | 1 | | 1 | | x+1 | |
log920 = log92 + log910 = x*log910 + |
| = x* |
| + |
| = |
| . |
| | 2y | | 2y | | 2y | | 2y | |
14 maj 21:32
Maslanek: | | log20 | |
Powinno się zgadzać  log 920 = |
| |
| | log9 | |
14 maj 21:32
meg: dziękuje
14 maj 21:34
Maslanek: Fajne takie zadanka. Masz więcej?
14 maj 21:38
meg: mam jeszcze układy równań
14 maj 21:44
Maslanek: Układy równań śmierdzą. Ale niech będą
14 maj 21:45
meg: 2logx+3logy=11
7logx−2logy=−1
14 maj 21:46
meg: logx+logy=3
x+y=65
14 maj 21:46
meg: 2logx*3logy=3√6
logx+logy=2
14 maj 21:50
Maslanek: 1)
x
2*y
3 = 10
11
x=1
y=3
2)
xy = 10
3
x+y=65
65x − x
2 = 1000
x
2 − 65x + 1000 = 0
x=25 i y = 40
lub x=40 i y=25
14 maj 21:51
Maslanek: Nudy
14 maj 21:51
meg: to pierwsze jest źle bo ma wyjść podobno x=10 y=1000
14 maj 21:54
Maslanek: 3)
xy=102
3√6 = 3√3 * √2, więc logx=1/2 i logy=3/2 ⇒ x=√10, y=10√10.
lub 3√6 = 2√2 * 3, więc logx=3/2 i logy=1/2 ⇒ x=10√10, y=√10.
14 maj 21:55
Maslanek: No bo tam powinno być x=10, y=10
3... Takie tam
14 maj 21:56
meg: a to: log20,2x+ 0,5log0,2x2−2=0
14 maj 22:02
Maslanek: D: x>0
log20,2x + log0,2x − 2 = 0
t=log0,2 x.
Dalej już dasz sobie radę, nie? ;>
14 maj 22:04
meg: Dla jakich wartości parametru m równanie (x−m)log5(2x−7)=0 ma tylko 1 rozwiązanie?
14 maj 22:04
Maslanek: m≠x
Rozwiązania to: x−m=0 lub 2x−7=1 ⇒ x=m → sprzeczne z zał, x=4
14 maj 22:07
Maslanek: Dobra... Zrobiłem głupi błąd

Oczywiście x=m; więc, odp. m=x lub x=4 oraz x>7/2.
14 maj 22:08
Maslanek: Dobra...

Czyli robię drugi głupi błąd, bo wtedy są dwa rozwiązania

Więc tylko wtedy kiedy rozwiązania obu iloczynów są równe 0 jednocześnie

Czyli x=m ⋀ x=4 ⇒ m=4...
Teraz jż dorbze xD
14 maj 22:09
meg: tak
14 maj 22:11