tożsamość trygonometryczna
gosc: sprawdzić czy to tożsamość trygonometryczna α∊(0;90)
(sin α + cos α)/cos α = 1 + tg α
baaaardzo proszę o pomoc
14 maj 21:24
Maslanek: | | sin a | | cos a | |
L= |
| + |
| . |
| | cos a | | cos a | |
Dokończ
14 maj 21:26
gosc: ... = tg α + cos α = 1 + tg α ≠ P
L≠P
czy tak jest dobrze?
14 maj 21:33
gosc: pomoże ktoś?
14 maj 21:42
BoczkoOczko: wydaje mi się ze L = P
sinα/cosα + cosα/cosα = tgα + 1 −> L
1 + tgα = P
z tego wynika ze L = P
Ale nie jestem pewien, czy nie popełniłem żadnego błędu
nie wiem czy wiesz, że tgα = sinα/cosα
14 maj 21:43
Maslanek: | | 2 | | 4+1 | |
Ile to |
| ? Albo |
| ? |
| | 2 | | 4+1 | |
| | cos a | |
To w takim razie ile to |
| |
| | cos a | |
14 maj 21:44
gosc: ...= tg α + 1 = 1 + tg = P
już rozumiem, dzięki!
14 maj 21:48