pomocy
lucy: Dana jest funkcja f(x)= 4x −13
a) wyznacz miejsce zerowe
b) sprawdz rozwiazujac odpowiednia nierownosc kiedy f(x)<0
c) spodzadz wykres funkcji i wyznacz punkty przeciecia wykresu z osiadmi ukladu
14 maj 21:20
14 maj 21:22
14 maj 21:23
lucy: w b) zmienia się później < na >?
14 maj 21:24
picia: a czemu?przeciez nie bedziesz dzielic/mnozyc przez minus.
14 maj 21:25
lucy: b) f(x)<0
4x −13 <0
4x < 13/:4
x=112
14 maj 21:27
lucy: tak?
14 maj 21:27
picia: | | 1 | |
a czemu nagle = ? x< |
| |
| | 12 | |
14 maj 21:28
lucy: i tyle?
14 maj 21:29
picia: a co do c) to jak obliczysz a) to juz pkt przeciecia z osia x bedziesz miec. tylko za x=0 i
masz przeciecie z osia OY. i tyle wystarczy do narysowania
14 maj 21:30
picia: w b) no i tyle
14 maj 21:31
lucy: dzieki
14 maj 21:33
picia:
14 maj 21:34
lucy: z osia OX I OY mi wyszlo x= 112 i nie wiem czy tak ma byc ?
14 maj 21:40
Maslanek: Przecięcie z OY; (0,−1/3)
z OX: (1/12, 0)
14 maj 21:41
lucy: jak zrobic z OY?
14 maj 21:42
11: ⊂ds62
14 maj 21:46
picia: pisalem juz. za x=0 i wylicz y.
14 maj 21:47
lucy: z osia OY
f(0)= −1/3
B= (0, −1/3)
f(x)<0
4x−1/3<0
4x<1/3:4
x<1/12 tak?
14 maj 21:57
lucy: aaaaaaa juz wiem
14 maj 21:58
picia: si
14 maj 21:58