Pole ograniczone krzywymi
Dawid: Oblicz pole ograniczone krzywymi
y=arcsinx y=π2 x=0
Wykres wiem jak narysowac.
1
∫π2−arcsinx dx
0
problem mam glownie z policzeniem tej calki a dokladnie calki nieoznaczonej z tej calki.
moglby ktos pomoc ?
14 maj 21:17
Krzysiek: ∫arcsinx dx
przez części liczysz:
u'=1
v=arcsinx
14 maj 21:35
Dawid: tak wiem
ale z moich obliczen mi wychodzi na koniec ∫
π*x2−xarcsin−
12(
√2*(1−x2)
po podstawieni z calki oznaczonej pod pierwiastkiem jest 0
14 maj 21:42
Dawid: bez ∫ tam na poczatku ofc i z +C na koncu xD
14 maj 21:43
Dawid: fuck... dobra ja juz spie chyba ...
14 maj 21:50