Zadanie
Karola: Dwusieczna kąta prostego w trójkącie prostokątnym dzieli przeciw prostokątną w stosunku 1:3
Oblicz miarę kątów tego trójkąta.
14 maj 20:57
Maslanek:

α=45
Po narysowaniu wysokości powstają dwa trójkąty przystające
b sinα = 3x sinδ
| | h | |
sinβ= |
| ⇒ x sinβ = b sinα |
| | x | |
x sinβ=3x sinδ
sinβ = 3sinδ
sin (π/2 − δ) = 3sinδ
cosδ = 3sinδ |:sinδ≠0
ctgδ=3...
Chyba coś poszło nie tak

W każdym razie jest już blisko
14 maj 21:17
Maslanek: Wychodzi jakiś marny kąt 18,435 z tego −,−...
Ale coś będzie xD
14 maj 21:26
Eta:

x>0
Z twierdzenia o dwusiecznej:
| | a | | 1 | |
tgα= |
| = |
| =0,3333 ⇒ α≈ 18,4o |
| | 3a | | 3 | |
β= 90
o−α=..........
14 maj 21:59
Maslanek: Czyli jednak nie jestem taki głupi

.
Ale takiego twierdzenia nie znałem

Przyda się
14 maj 22:01
Eta:
14 maj 22:02
Maslanek: Tak w ogóle to czy ja właśnie nie udowodniłem go?
14 maj 22:02
Eta:
14 maj 22:03