Równanie
Kasia: Do reakcji syntezy siarczku glinu przygotowano 6 g glinu i 9,6 g siarki. Czy substraty
przereagowały w całości?
Jeżeli nie przereagowały, podaj nazwę substratu, który nie przereagował w całoci i oblicz jego
nadmiar. Niby zadanie chemiczne, lecz z użyciem równania

liczę na pomoc
14 maj 20:45
14 maj 21:34
Maslanek: To chyba wysokiej temperatury trzeba do takiej reakcji

. Naturalnie by to nie zaszło

D
14 maj 21:35
Mateusz:
No tak do syntezy siarczku glinu potrzeba płomienia żeby zainicjowac żarzenie mieszanki potem
to fajnie jest wyrzucane na zewnątrz tygla
14 maj 21:42
Maslanek: Pierwsza się topi siarka, potem glin?
To jest tak zwany wulkan, czy to nie to?
14 maj 21:43
Mateusz:
siarka nie ale jakbys chciał patrzec na to z bliska to mozna oślepnąć

wulkan mozna zroic np
z kilku g dwuchromianu amonu
14 maj 21:50
Maslanek: A termit w aktywnej formie wydziela dużo światła czy nie?
14 maj 22:00
Maslanek: Jak będę miał gdzieś na laborkach siarkę w formie krystalicznej i glin (on będzie na pewno) to
zrobię − najwyżej oślepnę
14 maj 22:00
Mateusz:
tzn masz na mysli reakcje tak np w aluminotermi ba a jaka temperatura jest wtedy
14 maj 22:03
Mateusz:
zamiast tego mozna ubrać ciemne okulary i wtedy będziesz widział

Chemię studiujesz?
14 maj 22:05
Maslanek: Temperatura to wiem, że jest

. Chodzi mi o światełko

A jakieś reakcje świetlne z saletrami?
14 maj 22:05
Mateusz:
ognie bengalskie znasz

?
14 maj 22:07
Mateusz:
My tu gadu gadu a jak radzi sobie
Kasia
14 maj 22:09
Maslanek: Widziałem już, chociaż nie bardzo pamiętam

. Takie węże chodzące?
Z czego to się robi?
14 maj 22:10
Mateusz:
chodzące to raczej nie

trzeba paski bibuły nasączyc własnie azotanami sodu,
potasu,strontu,baru i in i zapalic paski beda sie palić roznobarwnymi płomieniami
czerwonym,zielonym niebieskim zalezy jakiejgo azotanu uzyjesz bo to pierwiastki barwią płomień
a azotany ułatwiają spalenie bibuły
14 maj 22:13
Maslanek: Azotany jako katalizatory? Albo raczej jako związki obniżające temperaturę zapłonu?
Potas na zielono, stront na niebieskawy, bar na fioletowawy, sód na zielonkawy?
14 maj 22:15
Mateusz: ale to o czym mowisz to moze byc doswiadczenie z rozkładem tiocyjanianu rtęci trzeba uformowac
z tego tiocyjanianu i dekstryny kuleczke i zapalić i bedzie wypełzał własnie wąż
14 maj 22:15
Mateusz:
no prędzej jako katalizatory a barw metali to teraz nie pamietam

na codzien tego nie uzywam
musiałbym sobie przypomnieć ale sód chyba zółtawy bardziej ale głowy nie dam
14 maj 22:18
Maslanek: Spojrzałem co to za doświadczenie.
Mam wrażenie, że robiliśmy takie w wodzie. Nie do końca jestem pewien

. W kązdym razie to
było jakieś takie doświadczenie, że po wrzuceniu do wody zaczynały się tworzyć własnie
pietrzące się kryształy, dosyć kruchliwe, o różnych kolorach − bo były różne substancje.
To raczej nie to samo, nie?
14 maj 22:20
Mateusz:
No nie moze to był podwodny ogród?(nazwa doswiadczenia) ale wtedy to byłoby robione nie w
wodzie a w rozcienczonym roztworze szkła wodnego
14 maj 22:24
Maslanek: O tak

Rozcieńczony roztwór szkła wodnego.

Po tym jestem pewien, że to to

Uciekam spać.

Branoc

Dzięki za przypomnienie i wiedzę
14 maj 22:25
Mateusz:
No dobranoc

Kaska pewnie juz poszła tez spać

bo sie coś nie odzywa
14 maj 22:26
Maslanek: Jeszcze takie pytanko mam

Czemu węglowodory nienasycone odbarwiają roztwór KMNO
4? Zresztą tak jak i alkany chyba podczas
halogenowania lub ogrzewania?
Powstaje MNO
4− i K
+, gdzie K
+ atakuje atom wodoru H i "wyrzuca go" stamtąd. Ten zaś tworzy
z anion manganianowym kwas manganowy (VII)?
Albo jeśli chodzi o nienasycone to K
+ dołącza do węglowodoru rozrywając wiązania π, a jony
manganianowe znajdują się dalej w roztworze?
14 maj 22:33
Mateusz:
jak alken reaguje z KMnO
4 to tworzą nam sie diole czyli np:
2kMnO
4+3CH
2=CH
2+ 4H
2O −−−−> glikol etylenowy + 2MnO
2 + 2KOH
MnO
2 w postaci osadu oczywiscie natomiast w srodowisku kwaśnym alken moze zostac utleniony pod
wpływem manganianu(VII) Potasu do CO
2 i kwasu karboksylowego lub mieszaniny kwasów
karboksylowych np:
CH
3−CH
2−CH=CH
2−−−−−−−> CH
3−CH
2−COOH+ CO
2
CH
3−CH
2−CH=CH−CH
3−−−−−−−−−−−> CH
3−CH
2−COOH + CH
3−COOH widzisz jakie cwaniaczki

a alkany to sobie nie przypominam zeby reagowały z alkanami moze nie pamietam teraz a dlaczego
bo jest dobrym utleniaczem tak jak brom
14 maj 22:51
Mateusz:
znaczy z KMnO
4 jezu język mi sie plącze

a sprawdziłem nawet alkany nie reaguja z KMnO
4
14 maj 22:56
Mateusz:
I żeby uscislic bo namieszałem teraz troche pewnie z powodu poznej pory

alkeny i alkiny
odbarwiają wode bromową i roztwór KMnO
4. a reagują z KMnO
4 bo KMnO
4 tak jak czysty Br jest
silnym utleniaczem
14 maj 23:01