matematykaszkolna.pl
Równanie Kasia: Do reakcji syntezy siarczku glinu przygotowano 6 g glinu i 9,6 g siarki. Czy substraty przereagowały w całości? Jeżeli nie przereagowały, podaj nazwę substratu, który nie przereagował w całoci i oblicz jego nadmiar. Niby zadanie chemiczne, lecz z użyciem równania emotka liczę na pomoc
14 maj 20:45
Mateusz: Rozwiązywałęm tu kiedyś podobne zadanko masz tam w jaki sposob okreslic co przereagowało w nadmiarze a co w niedomiarze i czym sie potem kierować: https://matematykaszkolna.pl/forum/137045.html jakby co to pytaj pomogę emotka
14 maj 21:34
Maslanek: To chyba wysokiej temperatury trzeba do takiej reakcji . Naturalnie by to nie zaszło D
14 maj 21:35
Mateusz: No tak do syntezy siarczku glinu potrzeba płomienia żeby zainicjowac żarzenie mieszanki potem to fajnie jest wyrzucane na zewnątrz tygla
14 maj 21:42
Maslanek: Pierwsza się topi siarka, potem glin? To jest tak zwany wulkan, czy to nie to?
14 maj 21:43
Mateusz: siarka nie ale jakbys chciał patrzec na to z bliska to mozna oślepnąć wulkan mozna zroic np z kilku g dwuchromianu amonu
14 maj 21:50
Maslanek: A termit w aktywnej formie wydziela dużo światła czy nie?
14 maj 22:00
Maslanek: Jak będę miał gdzieś na laborkach siarkę w formie krystalicznej i glin (on będzie na pewno) to zrobię − najwyżej oślepnę
14 maj 22:00
Mateusz: tzn masz na mysli reakcje tak np w aluminotermi ba a jaka temperatura jest wtedy emotka
14 maj 22:03
Mateusz: zamiast tego mozna ubrać ciemne okulary i wtedy będziesz widział Chemię studiujesz?
14 maj 22:05
Maslanek: Temperatura to wiem, że jest . Chodzi mi o światełko A jakieś reakcje świetlne z saletrami? emotka
14 maj 22:05
Mateusz: ognie bengalskie znasz emotka?
14 maj 22:07
Mateusz: My tu gadu gadu a jak radzi sobie Kasia
14 maj 22:09
Maslanek: Widziałem już, chociaż nie bardzo pamiętam emotka. Takie węże chodzące? Z czego to się robi?
14 maj 22:10
Mateusz: chodzące to raczej nie trzeba paski bibuły nasączyc własnie azotanami sodu, potasu,strontu,baru i in i zapalic paski beda sie palić roznobarwnymi płomieniami czerwonym,zielonym niebieskim zalezy jakiejgo azotanu uzyjesz bo to pierwiastki barwią płomień a azotany ułatwiają spalenie bibuły
14 maj 22:13
Maslanek: Azotany jako katalizatory? Albo raczej jako związki obniżające temperaturę zapłonu? Potas na zielono, stront na niebieskawy, bar na fioletowawy, sód na zielonkawy?
14 maj 22:15
Mateusz: ale to o czym mowisz to moze byc doswiadczenie z rozkładem tiocyjanianu rtęci trzeba uformowac z tego tiocyjanianu i dekstryny kuleczke i zapalić i bedzie wypełzał własnie wąż emotka
14 maj 22:15
Mateusz: no prędzej jako katalizatory a barw metali to teraz nie pamietam na codzien tego nie uzywam musiałbym sobie przypomnieć ale sód chyba zółtawy bardziej ale głowy nie dam
14 maj 22:18
Maslanek: Spojrzałem co to za doświadczenie. Mam wrażenie, że robiliśmy takie w wodzie. Nie do końca jestem pewien . W kązdym razie to było jakieś takie doświadczenie, że po wrzuceniu do wody zaczynały się tworzyć własnie pietrzące się kryształy, dosyć kruchliwe, o różnych kolorach − bo były różne substancje. To raczej nie to samo, nie?
14 maj 22:20
Mateusz: No nie moze to był podwodny ogród?(nazwa doswiadczenia) ale wtedy to byłoby robione nie w wodzie a w rozcienczonym roztworze szkła wodnego
14 maj 22:24
Maslanek: O tak Rozcieńczony roztwór szkła wodnego. Po tym jestem pewien, że to to Uciekam spać. emotka Branoc emotka Dzięki za przypomnienie i wiedzę emotka
14 maj 22:25
Mateusz: No dobranoc Kaska pewnie juz poszła tez spać bo sie coś nie odzywa
14 maj 22:26
Maslanek: Jeszcze takie pytanko mam Czemu węglowodory nienasycone odbarwiają roztwór KMNO4? Zresztą tak jak i alkany chyba podczas halogenowania lub ogrzewania? Powstaje MNO4 i K+, gdzie K+ atakuje atom wodoru H i "wyrzuca go" stamtąd. Ten zaś tworzy z anion manganianowym kwas manganowy (VII)? Albo jeśli chodzi o nienasycone to K+ dołącza do węglowodoru rozrywając wiązania π, a jony manganianowe znajdują się dalej w roztworze?
14 maj 22:33
Mateusz: jak alken reaguje z KMnO4 to tworzą nam sie diole czyli np: 2kMnO4+3CH2=CH2+ 4H2O −−−−> glikol etylenowy + 2MnO2 + 2KOH MnO2 w postaci osadu oczywiscie natomiast w srodowisku kwaśnym alken moze zostac utleniony pod wpływem manganianu(VII) Potasu do CO2 i kwasu karboksylowego lub mieszaniny kwasów karboksylowych np: CH3−CH2−CH=CH2−−−−−−−> CH3−CH2−COOH+ CO2 CH3−CH2−CH=CH−CH3−−−−−−−−−−−> CH3−CH2−COOH + CH3−COOH widzisz jakie cwaniaczki a alkany to sobie nie przypominam zeby reagowały z alkanami moze nie pamietam teraz a dlaczego bo jest dobrym utleniaczem tak jak brom
14 maj 22:51
Mateusz: znaczy z KMnO4 jezu język mi sie plącze a sprawdziłem nawet alkany nie reaguja z KMnO4
14 maj 22:56
Mateusz: I żeby uscislic bo namieszałem teraz troche pewnie z powodu poznej pory alkeny i alkiny odbarwiają wode bromową i roztwór KMnO4. a reagują z KMnO4 bo KMnO4 tak jak czysty Br jest silnym utleniaczem
14 maj 23:01