pomocy prosze o wytulumaczenie
niekumaty: f(x)=6+36
6x+30=0
6x=−30
x= − 5
moze po kolei mi ktoś wytlumaczyć jak to działa

krok po kroku?
i dlaczego wyszło −5?
14 maj 20:44
picia: jak w koncu wyglada ta funkcja?masz obliczyc msc zerowe?
14 maj 20:46
Basiek: Treść podaj.
14 maj 20:46
Eta:
Najpierw napisz to porządnie!
14 maj 20:46
niekumaty: dziedzine i miejsca zerowe.
14 maj 20:47
picia: a wzór funkcji?
14 maj 20:48
niekumaty: mam napisane tylko tak
f(x)=6+36 6x+30=0 6x=−30 x= − 5
14 maj 20:48
asdf: pasuje ten nick do Ciebie
14 maj 20:50
Saizou : a może masz taką funkcję f(x)=6x+30?
14 maj 20:52
Basiek: Chcemy od Ciebie treści z książki, nie rozwiązania, które wydaje się złe.
14 maj 20:52
niekumaty: dobra widzę że nie dostanę tutaj pomocy.
asdf jeśli masz takie głupie komentarze pisać to zachowaj je dla siebie lub dla mamy.
14 maj 20:52
Maslanek: Basiek żyje
14 maj 20:53
niekumaty: Saizou, f(x)=6x+30 dokdnie taka
14 maj 20:53
Basiek: Widzisz. Lepiej.
D=R
miejsce zerowe : czyli f(x)=0
0=6x+30 => 6x=−30 −> x=−5 −> f(−5)=0 miejsce zerowe jest równe −5
Oczywiście, że żyję
14 maj 20:54
niekumaty: Basiek podasz numr GG ?
14 maj 20:55
Saizou : to trzeba było tak od razu a nie wypisywać takie coś f(x)=6+36
ale nie ważne
jest to funkcja liniowa o D: x∊R
a miejsce zerowe f(x)=0 i podstawiasz
0=6x+30 przerzucasz 6x na lewo
−6x=30 dzielisz przez −6
x=−5
14 maj 20:55
14 maj 20:56
Maslanek: Już by się nie opędziła jakby podała
14 maj 20:57
Basiek: Nie, nie podam.

I nie, nie wykończyła, dziś skromnie 2.

A powinnam z 10
14 maj 20:57
niekumaty: nie rozumiem tego.
14 maj 20:59
Basiek: Maslanek− zdziwiłbyś się, ile moich danych kontaktowych jest na tym forum.



Naprawdę.
14 maj 20:59
Basiek: To ja, łopatologia jest moją specjalnością.
Miejsce zerowe to taki x, w którym wykres przecina oś OX, więc inaczej− taki argument (taki x),
dla którego przyporządkowana jest wartość zero.
f(x) to wartość, czasem y. więc to ma być równe 0. Podstawiasz w tym miejscu zero, a potem
wyliczasz normalnie x
14 maj 21:01
picia: to f liniowa wiec dziedzina sa wszystkie liczby rzeczywiste
zeby obliczyc msc zerowe to wzor funkcji przyrownujesz do 0. i tyle.
14 maj 21:02
Maslanek: To winnaś pozbierać i umieścić gdzieś w jednym miejscu

14 maj 21:07
Basiek: Czasem wystarczy poprosić geniuszu.
I nic nie winnam, ani nie muszę, a nawet nie wiem, czy chcę. O!
14 maj 21:07
asdf: @niekumaty
Wez się za książki, a nie tu jakieś pretensje masz do rodziny pyskaty gnoju. Ja piszę tylko
prawdę, a nie kiedy prawda boli
14 maj 21:15
Basiek: asdf− że się nieładnie wyrażę, weź się zamknij. Niektóre Twoje teksty naprawdę są nie na
miejscu.
14 maj 21:16
asdf: ojej ,zaraz się popłacze....
14 maj 21:18
Basiek: Nie, nie obrażę Cię.

A baaardzo mnie kusi. I potrafię. Ale chyba mam za dużo kultury
osobistej

Pozdrawiam serdecznie, moc uścisków i całusy.
14 maj 21:19
niekumaty: Basiek nie ma sensu sie takim pajacem przejmować..
14 maj 21:19
picia: @asdf− co z Toba?wez wyluzuj.
14 maj 21:19
Saizou : a może znowu ktoś się podszywa?
14 maj 21:20
Basiek: Ktoś miał polski ustny, komuś nie poszło, ktoś musi się wyżyć. Takie życie.
14 maj 21:20
Maslanek: Baśka, skończ z ironią

Nie warto...
Jeszcze mnie nazywać geniuszu...

Dzisiaj już przekraczasz granice
14 maj 21:22
asdf: Nic nie jest ze mną, ja po prostu nie lubię jak ktoś komuś po rodzinie wjeżdża, a to, że
napisałem prawdę to już źle?

Ludzie na spinie ciągle siedzą i udają aniołki
14 maj 21:22
asdf: Ktoś miał polski ustny, komuś poszło, nie musi się na nikim wyżywać. Takie życie
14 maj 21:23
Saizou : Basiu, jak ci poszedl ustny polski?
14 maj 21:24
Basiek: Pisałam dziś pracę na polski, mam trochę przestawiony mózg.

Ogólnie, nawet nie wiem, co ma
wydźwięk ironiczny, a co nie.

Muszę to przemyśleć.
asdf− wiesz, ktoś tam mądry twierdził, że prawda jest subiektywna. I tak jest chyba
faktycznie. Prawda, a obrażanie kogoś w imię tego, że mamy gorsze samopoczucie... zastanów
się. Tym bardziej, że też nie jesteś wybitny.
14 maj 21:26
Maslanek: Zaczynasz mi przypominać jedną osobę

.
Ostatnimi czasy próbuję się z nią dogadać.

Jedyna osoba o której wiem mało, bo nie jestem w
stanie jej czytać
14 maj 21:28
Basiek: Porównanie do książki, jedno z najmilszych jakie słyszałam.♥
Błażejku− angielski mam jutro, pojutrze polski. Dziś napisałam pracę z polskiego (nawet
nie wiem, czy to ma tak wyglądać); ale fakt faktem się namęczyłam. Ponad 4h mi to zajęło
14 maj 21:30
asdf: Nikt nie wybitny, tyczy się to, i mnie, i Ciebie, i każdego tutaj. Wystarczy pracy i czasu.
Ktoś ma mniej czasu, ktoś ma go więcej. Tak samo nie każdy musi być miły, wystarczy, żeby nie
był wulgarny...a najważniejsze, żeby był szczery...
14 maj 21:30
Saizou : cherry up

nie będzie tragicznie

w koncu jesteć ksiązką np. encyklopedią
14 maj 21:32
asdf: mogłem też nei pisać tego komentarza, przyznaję się, ale nie ma co panikować nad głupimi
komentarzami w sieci...
14 maj 21:33
Maslanek: Wybitnych może i nie ma, ale są tacy co robią mniej lub więcej błędów

.
Porównanie do książki w moim wydźwięku jest trochę jakby chęć przeczytania Cię od góry do dołu
nie dla przyjemności, ale wiedzy... Czyli tak smutno trochę
14 maj 21:34
asdf: Są tacy co robią mniej błędów bo więcej ćwiczą, też są tacy co robią więcej błędów bo mniej
ćwiczą z braku czasu.
14 maj 21:36
Maslanek: No to w takim razie trzeba by oddzielić plew od tych wybitnych jednostek, które nie ćwiczą a
mają...
To jak mówienie o białym, który pracuje 20 lat i się nie męczy i murzynie, który pracuje 2 lata
i się nie męczy (zestawienie cech ewolucyjnych

)
14 maj 21:38
Basiek: Asdf− świat nie jest tak prosty, świat tak nie wygląda. Nie wszystko bierze się z chęci i
czasu! Spora część to wrodzone zdolności, predyspozycje... . Świat nie jest czarno biały.
Maslanek− dla mnie porównanie do książki zawsze pozostanie pozytywne. A poza tym, jestem
bardzo nieskomplikowaną osobą
14 maj 21:39
Maslanek: Osoby prostolinijne są często gorsze do poznania niż ktoś, kto wydaje się złożony.

Zwyczajnie przy takich zostaje się przy głównych, dominujących cechach, które pokazywane są od
razu. A poznanie tych niższych cech okazuje się nie lada wyzwaniem

.
Mniej więcej jak z sytuacją, że na randce powinno się przeżyć wszystkie uczucia
14 maj 21:42
Basiek: jakie są moje cechy "dominujące" ?

Ciekawa jestem
14 maj 21:44
Maslanek: Nie wiem... Nie widzę Cię

Jestem wzrokowcem

Nauczyłem się, że mam nie szukać emocji w tekście

Nieprzyjemnie się
naciąłem kiedyś xD
14 maj 21:45
Saizou : np. Solejukowa z Rancza, pospolita osoba, która nie miała nawet matury, a obecnie prowadzi
firmę i studiuje filozofię
14 maj 21:48
Basiek: Maslanek− punkt dla Ciebie.
Błażej− to jest serial, o ile się nie mylę.
Powinnam iść, mój serial leci.

Pa!
14 maj 21:51
Maslanek: Ja tylko punktuję, moja droga
14 maj 21:52
Saizou : seriale są fajne

no to na razie
14 maj 21:52
Basiek: Zależy jakie.

Mój jest!

@Maslanek, jak zawsze skromny
14 maj 21:53
asdf: Kurde, mam już kilkanaście wiosen za sobą, żeby zrozumieć, że świat nie jest prosty, że
niektóre geny są w dużym stopniu główną cechą osiągnięcia jakiegoś pułapu, a 90% to tak
naprawdę praca. Ja nigdzie nie napisałem, że "niekumaty" to jakis debil, głupek, samolub,
który widzi czubek własnego nosa. Basiek w pewnym stopniu próbujesz mi to wmówić. Życie nie
jest sprawiedliwe, im człowiek więcej robi tym ma więcej przeszkód do pokonania (np. połamana
noga − bo gra dużo w piłkę i w pewnym momencie zostają połamane 2 kości, krwiak itd itd...)
Człowiek nie powinien sądzić kogoś po tym, że, np. jest słaby z matematyki (lub gorszy od
osoby z którą jest porównywany) to od razu jest skreślony. Może potrafi co innego? Człowieka
poznaje się po tym jak się podnosi z porażki, a nie po tym jak robi karierę...
14 maj 21:53
Saizou : z szacunku nie napiszę tego co przed chwilą pomyślałem. A co oglądasz
14 maj 21:53
Basiek: 20:50:
asdf: pasuje ten nick do Ciebie
Mów mi jeszcze. Oczywiście, że ja jestem tą zimnokrwistą, złą czarownicą, która stara się
wszystkich skrzywdzić!
14 maj 21:54
Basiek: Gra o tron. Polecam
14 maj 21:56
Saizou : znaczy się nie oglądałem, poza tym maiłem kiedyś tę książkę w domu + fiszki z bohaterami jakieś
ok. 500 sztuk
14 maj 21:57
Maslanek: Spartakus i banda?

Ja jestem skromniutki
14 maj 21:57
Basiek: Dobra, ogarnijmy się.

Serial, kąpiel, angielski, czytanie Moralności P. Dulskiej. Pewnie
jeszcze przybiegnę.

Paaa.
14 maj 21:58