Miary kątów w trójkącie
Ewa: Wyznacz miary kątów w trójkącie , wiedząc , że
a) pozostają w stosunku 1:2:3
b) jeden z kątów ma miarę 72 , drugi jest dwa razy większy od trzeciego.
jaki to trójkąt?
14 maj 20:04
LoL2o10: a) x− kat najmniejszy
Czyli bedzie x+2x+3x=180st czyli x=30 st nast 60 i nast 90
b) Znowu mamy x=mniejszy kat tyle ze jeden juz mamy
72 st + x + 2x=180 st
3x=108
x=36
kat: 36 72 i 72
14 maj 20:07
LoL2o10: Sory jeszcze jakie to w a) bedzie trojkat prostokatny a w b) bedzie rownoboczny
14 maj 20:08
LoL2o10: Narysuj sb najlepiej zeby to zoobrazowac
14 maj 20:08
Eta:
a/ x+2x+3x= 180o ⇒x= 30o
odp: 30o, 60o, 90o
b) 72o+2α+α=180o ⇒ α=........ i 2α=.... dokończ
14 maj 20:09
Pepsi2092: a) pierwszy kąt oznaczasz literką x, drugi ma być dwa razy wiekszy także jego miara będzie
wynosiła 2x, trzeci zaś ma byc 3 razy większy, jego miara to 3x Suma miar kątów w trójkącie
wynosi 180
0
zatem x+2x+3x=180
0
6x=180
0
x=30
0
czyli szukane kąty to 30,60,90
b) jeden kąt ma miarę 72 ,trzeci kąt oznaczmy literką x, zaś drugi 2x
czyli 2x+x+72=180
3x=108
x=36
0
zatem drugi kąt ma mairę 2*36=72
0
mamy trójkąt ktory ma kąty o miarach 72,72,36 a więc jaki to trójkąt ?...
14 maj 20:10