| ax+b | ||
Dziedziną funkcji f(x) = | jest zbiór R/{−1}. Miejscem zerowym funkcji f jest liczba | |
| x+c |
| −1 | ||
−1,5, a do jej wykresu należy punkt A( | ,−8). | |
| 2 |
| |ax+b| | ||
c) Zbadaj liczbę rozwiązan rownania | = m ze wzgledu na parametr m. | |
| x+c |
| −4x−6 | −4(x+1)−2 | |||
otrzymasz: f(x)= | = | |||
| x+1 | x+1 |
| 2 | ||
funkcja w postaci kanonicznej: f(x)= −4− | ||
| x+1 |
| 4x+6 | 4(x+1)+2 | 2 | ||||
1o x€ <−1,5; −1) U(−1,∞) f(x)= | = | = 4+ | ||||
| x+1 | x+1 | x+1 |
| −4x−6 | 2 | |||
2o x€ (−∞; −1,5) f(x) = | = −4− | |||
| x+1 | x+1 |