:)
rozkminiacz:

hej próbuję rozkminić jedną rzecz sale nie jestem w stanie dojśc do tego, jeśli rozwiązując
nierównośc lub równanie kwadratowe i gdy mam wyliczone x
1 i x
2 to w jaki sposób mam
zaznaczyć je na osi ( jak to odróżnić )
od jakich znaków to zależy i w która stronę mam kierować te wykresy?
wiem ze kółka puste są wtedy gdy np x
1>0 lub <0
a zamalowane zez nakiem ≤ lub ≥
14 maj 19:39
picia: patrzysz na a
a>0 ramiona w gore
a<0 ramiona w dol
14 maj 19:41
picia: a gdy masz rownanie to wykres nie jest Ci potrzebny
14 maj 19:42
LoL2o10: NIe tyle od samych znakow co musisz to sb wyobrazic. Jak masz jakis zbior z ∞ to zazyczaj
bedzie 2 opcja. No ale nie wiem jak wytlumaczyc
14 maj 19:42
rozkminiacz: tak wiem to jest wspólczynnik kierunkowy przy wykresie, ae mi chodzi o wykres ten co go
narysowaem
14 maj 19:44
picia: @LoL2o10 o czym Ty mowisz? Funkcja kwadratowa to parabola i ramiona w gore lub w dol
14 maj 19:44
rozkminiacz: jednak mozesz sprobowac
14 maj 19:45
rozkminiacz: ale ja mówię i=o tym wykresie co nrysowałęm
14 maj 19:46
LoL2o10: No ale mowila o nierownosciach no to nie wiem
14 maj 19:47
picia:

tak wyglada przykladowy wykres na rozwiazanie nierownosci kwadratowej
14 maj 19:47
LoL2o10: Zrozumialem ze chodzi jej tez o zwykle nierownosci moja wina
14 maj 19:50
rozkminiacz: np jesli x1=2 i x2=−4 to jak ten wykres bedzie wyglądał
14 maj 19:52
picia: a jakie jest a? i jaki jest znak nierownosci?
14 maj 19:53
rozkminiacz: a>0 i <
14 maj 19:54
picia:

x∊(−4;2)
14 maj 19:58
rozkminiacz: a mógłabyś mi zrobić jeszcze np do tych samych pierwiastków x
1 i x
2 ale dla a<o i nierówności
ze znakiem ≤
i kolejny wykres gdzie a>0 i nierówność ma znak <?
chce tak tylko dla skojarzenia faktu bedę wdzięczny
14 maj 20:07
rozkminiacz: pomyliłem się w tym drugim wykresie a<0 i nierówność ze znakiem <
14 maj 20:08
picia: dla a<0 to ramiona w dol, ≤0 to przedzial domkniety x∊(−∞;−4>u<2;+∞)
14 maj 20:10
14 maj 20:11
picia: a na przyszlosc to moglBYM
14 maj 20:13