algebra
Arek: Bardzo proszę was o pomoc ,mam 12 lat i nie umiem poradzić sobie z zadaniami tekstowymi
jestem w sytuacji podbramkowej bo nie ma kto mi tego wytłumaczyć
BARDZO PROSZĘ POMÓŻCIE




przykładowe zadanie:
Pani Ewa kupiła sobie bluzkę, sukienkę i żakiet. Razem zapłaciła 532 zł. Sukienka kosztowała
o 67 zł więcej niż bluzka, a żakiet 3 razy więcej niż bluzka. Ile kosztuje bluzka, ile sukienka
a ile żakiet
14 maj 19:03
Eta:
x −−− cena bluzki
x+67 −− cena sukienki
3*x −−− cena żakietu
rozwiąż równanie: x+x+67+3x=532
14 maj 19:11
firi: x−−> cena bluzki
x+67−−> cena sukienki
3x−−> cena żakietu
x+x+67+3x=532
5x+67=532
5x=532−67
5x=465
x=93−−> cena bluzki
93+67=160−−> cena sukienki
3 * 93=279−−> cena żakietu
14 maj 19:12
k: b − bluzka
s − sukienka = b+67zł
ż − żakiet = 3*b
b+s+ż=532zł
b+b+67+3b=532zł
5b= 465zł
b=93zł
s= b+67zł=93zł+67zł= 160zł
ż=3*b=3*93zł=279zł
14 maj 19:14
LoL2o10: W zadaniach tego typu poszukaj zawsze rzeczy do ktorej odwoluja sie 2 inne; w tym przypadku
jest to bluzka oznaczmy ja jako x.
No i jedziesz po kolei wiadomo ze za wszystko zapłacila 532.
I Czyli mamy na poczatek bluzke x
II Pozniej do ceny tej bluzki x dodajemy cene sukienki ktora kosztowala 67zł wiecej niz bluzka
czyli do ceny bluzki dodajemy jeszcze 67zł czyli z tego wyjdzie nam cena sukienki =x+67zł
III Ostatni zakiet to potrojna cena bluzki x czyli x mnozymy razy 3; zakiet=3x
IV Doadajemy wszystko do sb i mamy x+x+67+3x to wszystko ma byc rowne 532; czyli 5x+67=532
V Teraz 67 na prawa strone i wychodzi ze 5x=465 i dzielimy przez 5 co daje nam ze x=93 czyli
mamy cene bluzki
VI Teraz liczymy cene sukienki czyli do x=93 dodajemy 67 i wychodzi 160
VII Cena zakietu to 3 razy x czyli 3*93=279
VIII Dla pewnosci sprawdzamy dodajac wszystkie ceny; 93+160+279+=532 czyli cene konca to znaczy
ze wszystko ok.
Nie ma konkretnego sposobu na wszystkie zadania po prostu trzeba troche cwiczyc.
14 maj 19:22
Arek: DZIĘKUJE
14 maj 19:28
michał: również dziękuję
16 maj 18:25