14 maj 18:51
Sławek: no rozwiąż to ktoś, bo też jestem ciekaw jak to zrobić
14 maj 18:57
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez: √x+x
14 maj 19:02
Basia:
a co to da ?
licznik i mianownik nadal obydwa dążą do 0
14 maj 19:04
Krzysiek: podziel licznik i mianownik przez x ...
14 maj 19:05
tj: dzięki
14 maj 19:10
Basia:
najprościej jest tak
x→0
+ ⇒ x>0 i poprawny jest wobec tego zapis
x=√x*√x
| | √x(1+√x) | | 1+√x | | 1+0 | |
= |
| = |
| → |
| = 1 |
| | √x(1−√x) | | 1−√x | | 1−0 | |
14 maj 19:12
Sławek: aha , czyli granica z
√x dąży do 0 tak?
14 maj 19:31