Logarytmiczne układy równań
Ania: Nie umiem sobie poradzić w dwoma układami równań..
xy = 8
log2x = y − 2
log2x + log4y = −1
log2y + log0,5x = 2,5
Pomożecie?
14 maj 18:31
Maslanek: log2x + 2 = y
Więc xlog2x+2 = 8
xlog2x * x2 = 8
x(logx2) * (−1) * x2 = 8
2−1 * x2 = 8
x2=16
14 maj 18:33
Maslanek: | | log2y | |
1) log2x + |
| = −1 ⇒ 2log2x + log2y = −2 |
| | log24 | |
| | log2x | |
2) log2y + |
| = 2,5 ⇒ log2y − log2x = 2,5 |
| | log21/2 | |
Dalej sobie poradzisz
14 maj 18:42
Eta:
Zad1/ pierwsze równanie logarytmujemy logarytmem o podstawie 2
log
2x
y= log
28 ⇒ ylog
2x= 3
z drugiego równania y= log
2x+2 podstawiamy do pierwszego równania:
( 2+log
2x)*log
2x=3 , log
2x=t
(2+t)*t=3 ⇒ t
2+2t−3=0 Δ=16
t= 1 v t= −3 zatem log
2x=1 lub log
2x= −3
| | 1 | |
czyli dla x=2 y*1=3 lub dla x= − |
| y*(−3)= 3 ⇒ y=−1 |
| | 8 | |
| | 1 | |
odp: x=2 i y= 3 lub x= |
| i y= −1 |
| | 8 | |
14 maj 19:01
Maslanek: Gdzie jest błąd u mnie?
Szukam, szukam i leżę
14 maj 19:05
Eta:
14 maj 19:07
14 maj 19:09
Basia: ⇒
Maslanek
log
2x ≠ − log
x2 (to jest Twój błąd)
| | logxx | | 1 | |
log2x = |
| = |
| |
| | logx2 | | logx2 | |
14 maj 19:17
Eta:
14 maj 19:18
Maslanek: Ale to potęgi, więc z drugiej strony:
log
2x = (log
x2)
(−1). Dalej jednak jest błąd
14 maj 19:19
Basia:
(a)
(b−1) ≠ a
−b
to nie jest to samo
rozważ na przykładzie
a = 4 i b=2
(a)
b−1=(4)
2−1 = 4
1/2 =
√4 = 2
14 maj 19:23
Basia:
tam miałbyś
(x)[(logx2)−1]
a to nie jest (xlogx2)−1
14 maj 19:25
Maslanek: No nie jest to samo...

Ale dalej do końca tego nie widzę

Czyli nie podnosimy do potęgi całego ułamka tylko sam wykładnik? Wtedy jakby to wyglądało tym
sposobem co przedstawiłem? Bo z tą −1 są nici
14 maj 19:30
Maslanek: Ale to dalej gdyby to rozpatrywać to x
−1 ≠ (x
1)
−1..
Aj dont lajk it
14 maj 19:34