matematykaszkolna.pl
Jest jakas roznica? Rodney: Jaka jest różnica między ℕ+ a ℂ+ ? W części teoretycznej ze zbioru A. Kiełbasy znalazłem taki fragment dotyczący monotoniczności ciągu (an) i jest tam zapisany warunek n∊ℕ+ Dwa wersy dalej podana jest definicja kiedy ciąg jest arytmetyczny i tam warunek jest zapisany n∊ℂ+ O ile się nie mylę to chodzi o naturalne dodatnie i całkowite dodatnie.... Ale czy jest jakaś różnica między nimi? Myślałem, że to to samo... Czemu autor zapisał to w ten sposób?
14 maj 18:29
Sławek: chodzi o to, że nie ma wyrazu np. 1/2 albo 1/3. Są tylko wyrazy całkowite. 1,2,3,4,5,6 itd.. emotka
14 maj 18:38
Maslanek: C+ = N+. Wyobraź sobie zbiór C: {...−5, −4, ... −1, 0, 1, 2, 3 ...} oraz zbiór N:{0, 1, 2, 3, 4 ...} Więc C+ = {1, 2, 3...}, podobnie N+.
14 maj 18:38
Rodney: Slawek: wiem czym sa liczby calkowite Mozliwe, ze nie zrozumiales o co mi chodzilo albo nie doczytales do konca Maslanek: wiec autor mial jakikolwiek powod zeby nie trzymac sie wczesniej przyjetej przez niego wersji? Bylem wlasnie prawie pewny, ze to jest to samo ale wolalem sie upewnic emotka
14 maj 18:40
Basia: różnica żadna; N+ = C+ (i nie ma inaczej) sądzę, że to albo niedopatrzenie (bo dobrze jest być konsekwentnym), albo celowe działanie, żeby się nad tym zastanowić możesz go zapytać: kontakt@2000.com.pl Wydawnictwo 2000 to jego własność (tak mi się zdaje), a jeśli nawet nie to mu przekażą
14 maj 18:41
Rodney: Basia w wydawnictwie kiełbasa jest to inaczej ujęte
16 maj 18:26
Rodney: @up zastanawiam sie co ci podszywacze z tego maja... to moze byc zabawne? bo nie lapie..
19 maj 01:13