Jest jakas roznica?
Rodney: Jaka jest różnica między ℕ
+ a ℂ
+ ?
W części teoretycznej ze zbioru A. Kiełbasy znalazłem taki fragment dotyczący monotoniczności
ciągu (a
n) i jest tam zapisany warunek n∊ℕ
+
Dwa wersy dalej podana jest definicja kiedy ciąg jest arytmetyczny i tam warunek jest zapisany
n∊ℂ
+
O ile się nie mylę to chodzi o naturalne dodatnie i całkowite dodatnie.... Ale czy jest jakaś
różnica między nimi? Myślałem, że to to samo... Czemu autor zapisał to w ten sposób?
14 maj 18:29
Sławek: chodzi o to, że nie ma wyrazu np. 1/2 albo 1/3. Są tylko wyrazy całkowite. 1,2,3,4,5,6 itd..
14 maj 18:38
Maslanek: C+ = N+.
Wyobraź sobie zbiór C: {...−5, −4, ... −1, 0, 1, 2, 3 ...}
oraz zbiór N:{0, 1, 2, 3, 4 ...}
Więc C+ = {1, 2, 3...}, podobnie N+.
14 maj 18:38
Rodney: Slawek: wiem czym sa liczby calkowite

Mozliwe, ze nie zrozumiales o co mi chodzilo albo nie
doczytales do konca

Maslanek: wiec autor mial jakikolwiek powod zeby nie trzymac sie wczesniej przyjetej przez
niego wersji?

Bylem wlasnie prawie pewny, ze to jest to samo ale wolalem sie upewnic
14 maj 18:40
Basia:
różnica żadna; N+ = C+ (i nie ma inaczej)
sądzę, że to albo niedopatrzenie (bo dobrze jest być konsekwentnym), albo celowe działanie,
żeby się nad tym zastanowić
możesz go zapytać: kontakt@2000.com.pl
Wydawnictwo 2000 to jego własność (tak mi się zdaje), a jeśli nawet nie to mu przekażą
14 maj 18:41
Rodney: Basia w wydawnictwie kiełbasa jest to inaczej ujęte
16 maj 18:26
Rodney: @up
zastanawiam sie co ci podszywacze z tego maja... to moze byc zabawne? bo nie lapie..
19 maj 01:13