Przedstaw w postaci o potęgi 2
Szejk:

o coś takiego, jak na rysunku...Proszę o pełne obliczenia.
14 maj 18:26
Basia:
pierwiastek kwadratowy zastępujesz potęgą z wykładnikiem 12
= (2*(2*21/2)1/2)1/2
teraz wykonuj działania na potęgach "od środka"
14 maj 18:28
Alkain: √2√2√2=218=8√2
14 maj 18:29
Maslanek: A nie czasem 27/8?
14 maj 18:31
Sławek: 2 do potęgi 7/8
14 maj 18:31
Basia:
przykro mi Alkain, ale to nieprawda.........
14 maj 18:32
Basia: poprawna jest odpowiedź Sławka
14 maj 18:32
Alkain: Basia no tak zapomniałem że jeszcze trzeba dodać

przepraszam za błąd, ale widzę że
wszyscy czujni
14 maj 18:34
Maslanek: Zgodnie z zasadą nie ufaj nawet samemu sobie
14 maj 18:37
Szejk: Dziękuję bardzo.Ja to zrobiłem w inny sposó, ale wynik ten sam

to obliczenie=√2 *√2(pierwiastek 4 stopnia)*√2(pierwiastek 8 stopnia)=2(pot 1/2)*2(pot1/4)
*2(pot 1/8)=2(pot4/8)*2(pot 2/8)* 2(pot 1/8)=2(pot 7/8)
14 maj 19:00
Basia: też dobry sposób
14 maj 19:01
Szejk:
14 maj 19:05