Oblicz pole trojkata ABC
LoL2o10:

EB=5
AE=13
EG=5
EB=5
Na poczatku obmyśliłem ze po prostu policze kazde boki trojkata i ze wzoru przy udziale p. Ale
gdy przyjalem ze bok ae ma 13 to wtedy ag wychodzi 12 i caly bok ac nie wychodzi w liczbach
calkowitych. Dlatego prosze Was gdyby ktoś mogl mi pomoc nawet drobna
podpowiedzia. Z gory dzieki. (zadanie brane przy dziale podobienstwo trojkatow tales itp.)
14 maj 18:20
Szejk: Z pitagorasa wylicz odcinek ag(kąt age jest prosty).Później trójkąt age.Jak znajdę jeszcze coś
to napiszę
14 maj 18:33
Maslanek:
Obliczasz ag, dostajesz ac.

Pozostaje wtedy jeszcze jeden, który można obliczyć w podobny
sposób
14 maj 18:36
Szejk: Zrób skalę podobieństwa przez proporcję:ae:eb=ag:gc.Jak znajdę jeszcze coś to napiszę, ale dużo
do końca nie zostało
14 maj 18:38
Szejk: sry nie zauważyłem że Maslanek to samo napisał
14 maj 18:39
Szejk: Użyj skali podobieństwa:Wysokośc tego małego i wysokość całego trójkąta
14 maj 18:40
Szejk: małego−age
14 maj 18:40
LoL2o10: Maslanek na poczatku wlasnie tak zrobilem i wyszly liczby niecalkowiete wiec mysle ze nie
Szejk no wlasnie ten sam problem niecalkowiete liczby
14 maj 18:41
Maslanek: | | 18*12 | |
|AG| = 12 ⇒ |AC| = |
| . |
| | 13 | |
Nie muszą być całkowite
14 maj 18:44
LoL2o10: Eee no jak tak to by chyba za łatwe to bylo.
14 maj 18:45
Szejk: A kto powiedział, że wszystkie zadanka muszą być trudne

Może dali takie "za łatwe", żeby
ludzie się pogłowili jak to zrobić

xD A tak wg to z której klasy to zadanie?
14 maj 18:55
Maslanek: Jakoś wybitnie łatwe to nie jest.
Dużo liczenia...
I pole można policzyć na co najmniej dwa dość łatwe sposoby: 2 pola trójkątów i pole prostokąta
lub ze wzoru Herona.
14 maj 18:57
Szejk: hmmm...O tym wzorze nawet nie słyszałem. Mimo że jest trochę liczenia, to wszystko jest
jasne−to co trzeba po kolei policzyć i z czego
14 maj 19:02
Szejk: albo można podzielić trójkąt na trapen i trójkąt, użyć skali podobieństwa i dalej łatwo
14 maj 19:03
Szejk: Maslanek tak wg to dz za pomoc w moim zadanku
14 maj 19:05
Maslanek: Mało liczenia w Heronie

Tyle co liczyć obwód i podzielić przez 2
14 maj 19:15
LoL2o10: Dobra ludzie bo zajalem sie czyms innym przepraszam. Wiec ten ac bedzie rowny 16.62 w
przyblizeniu chyba. Mamy dwa boki. No i co zrobilibyscie dalej ? Moze z twierdzenia cosinusow
ten bok AB ?
14 maj 19:25
Maslanek: Nie przybliżaj.

Nie masz kąta, więc nie

Podobnie podobieństwem badasz mały trójkąt do dużego.
14 maj 19:32
LoL2o10: Dobra jeszcze raz bede nachalny i zapytam co do czego porownac ?
14 maj 19:38
Eta:

Z tw. Talesa
| | 8100 | |
Z tw.Pitagorasa : y2= 182−x2 ⇒y2= 324− |
| |
| | 169 | |
14 maj 19:49
LoL2o10: Ok dzieki Wielkie No tak przeciez tam jest prostokat wiec 90 st musi byc.
14 maj 19:54