zadania z parametrem
Maciek: Witam! Mógłby ktoś rozpisać jakie zalozenia muszą być i kiedy, przy rozwiazywaniu zadań z
parametrem z logarytmami( to że logab a≠1 a>0 b>0 to wiem)?
14 maj 18:18
Basia: no i koniec
14 maj 18:35
Maciek: ale dotyczace parametru...np: dla jakich wartosci parametru m rownanie.....ma
rozwiazanie....itd..jutro mam spr a na tym mi zalezy..
14 maj 18:54
Pepsi2092: i jak rozwiązujesz jeszcze nierówność logarytmiczną, musisz pamiętać, że gdy masz podstawę z
przedziału (0;1) to zmieniasz znak na przeciwny, a jeżeli z przedziału a∊(1;+∞) to znak
zostawiasz, ale to tylko ciekawostka
14 maj 18:56
Pepsi2092: Ale najlepiej napisz treść całego zadania, bo tak to cięzko będzie komuś Ci pomóc.
14 maj 18:57
Maciek: np....dla jakich wartosci parametru m rownanie logx−log(4x−1)=log(5m−3) ma rozwianiue..i chodzi
i o zadania takiego typu...albo na przyklad ma jedno rozwiazanie dodatnie albo ma dwa
rozwiazania....
14 maj 19:00
Pepsi2092: to tutaj w tym przykładzie co podałeś na początku określasz dziedzinę czyli te wszystkie
przypadki muszą być spełnione:
x>0
4x−1>0
5m−3>0
ale tutaj Cię pytają o sam parametr m, czyli aby to równanie miało rozwiązania to musi być
spełniony warunek 5m−3>0 → 5m>3 → m>
35 a dziedzinę na x możesz dodatkowo wyznaczyć a
wręcz chyba musisz bo to jest standardzik w każdym zadaniu, nawet jesli o to nie pytają to
musisz nabrac tego nawyku
14 maj 19:40
Maslanek: Trzeba by chyba wyznaczyć m z tego równania i zobaczyć dla jakich m, x spełniają dziedzinę do
tego
14 maj 19:47
Maslanek: Albo raczej wyznaczyć m i zobaczyć dla jakich x spełniona jest nierówność m>3/5 oraz jeśli
trzeba wyrzucić iksy poza dziedziną i wtedy jeszcze raz policzyć m.
14 maj 19:48
Pepsi2092: Nie

Patrz dziedzinę na x wyznaczasz dodatkowo, bo za to sa zawsze jakieś punkty, ale tu Cię
pytają o parametr m więc koncentrujesz się tylko na tym warunku 5m−3>0
rozwiązujesz dalej i wychodzi m>
35 i już nie szukasz żadnej części wspólnej :0 Dziedzina
to jest jedno a wyrażenie z parametrem drugie. Dajesz odp że dla m>{3}{5} równanie ma
rozwiązanie . Koniec
14 maj 19:50
Maslanek: Jeśli nie będzie x∊D, to ten Twój wyznaczony parametr na nic się nie zda...

Piąteczka
14 maj 19:53
Pepsi2092: na samym wstępie piszesz warunki i wyznaczasz dziedzinę
x>0
4x−1>0 te dwa wwarunki muszą być jednoczesnie spełnione, pakujesz je w klamerkę jak układ
równanń/nierówności
x>0
4x>1 −−> x>{1}{4}, czyli częścią wspólną tych dwóch warunków jest przedział x>{1}{4}
| | 1 | |
Piszesz że dziedziną są wszystkie liczby należące do przedziału D=x∊( |
| ;∞) i to już |
| | 4 | |
zostawiasz, nic z tym nie robisz, teraz to co Ci wyżej z parametrem m napisałem robisz i
koniec po zadaniu
14 maj 19:53
Pepsi2092: Ale x to nie to samo co m dlatego nie może tu być części wspólnej
14 maj 19:54
Maslanek: Wrr...
Nierówność m>3/5 może się okazać niespełniona dla części x (bo będą poza dziedziną)...
Dlatego też, jeśli będzie taka sytuacja, to m będzie należał do innego przedziału − węższego.
14 maj 19:56
Pepsi2092: Nieprawda !

masz dwie rózne litery x i m i za x w tym samym równaniu możesz podstawić co
innego niż za m np za x=10 a za m=5 i nigdy nie będzie tak jak twierdzisz, bo zrozum że tutaj
masz parametr m a m to nie to co x . Jakby Cię pytali o to dla jakich wartości x równanie ma
rozwiązanie to wtedy być musiał wszystkie warunki wziąć w klamerkę i wyznaczyć część wspólną

ale to tylko w przypadku gdyby za m było x w równaniu a Ty masz wyraźnie parametr m i zbiór
x dla których jest spełnione to równanie
14 maj 20:00
Maslanek: Eh.
m>3/5
logx−log(4x−1)=log(5m−3)
x=(4x−1)(5m−3)
x=20mx−5m−12+3
x+9=20mx−5m
| | x+9 | | 1 | | x+9 | | 1 | | (4x−1) − (3x − 10) | |
m = |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 20x−5 | | 5 | | 4x−1 | | 5 | | 4x−1 | |
(x+9)(4x−1) > 3(4x−1)
2
(4x−1)(x+9−12x+3) > 0
(4x−1)(−11x+12) > 0
−−> x∊(1/4,12/11).
14 maj 20:20
Maslanek: | | 1 | |
lim (x→1/4+) = |
| ( 1 + ∞) = ∞. |
| | 5 | |
Tu akurat się zgadza.

Ale nie zawsze
14 maj 20:24
Pepsi2092: Haha
Maslanek co dalem, dopiero teraz zauważyłem

Cały czas byłem przkonany że to ten
Maciek odp a nie Ty w tych postach

Przecież bym Ci nie tłumaczył jak dziedzinę
wyznaczać i takie pierdoły robić

haha

sorry jeszcze raz
15 maj 02:03