rozwiąż układ równań metodą podstawiania: {2x+3y=5 6x-y=5
Paweł W: zad 1.
rozwiąż układ równań metodą podstawiania:
{2x+3y=5
6x−y=5
zad 2.
rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników:
{2x−4y=8
3x+5y=−1
zad 3.
oblicz pole koła, którego obwód jest równny 12pi cm.
14 maj 18:05
Aga1.: Zad. 1.
2x+3y=5
6x−y=5
2x+3y=5
−y=−6x+5 //*(−1)
2x+3y=5
y=6x−5
2x+3(6x−5)=5
y=6x−5
2x+18x−15=5
y=6x−5
20x=20//:20
y=6x−5
x=1
y=6−5
x=1
y=1
14 maj 18:11
Sławek: 1.
z dołu wyznaczasz y., czyli:
6x−y= 5 = > y= 6x−5
i teraz podstawiasz to pod to górne. czyli będzie 2x + 3(6x−5)
2x + 18x − 15 = 5
20x = 20
x = 1
teraz x podstawiasz pod obojętnie które równanie ( z dołu lub z góry)
y = 6x−5
y = 6*1 − 5
y = 1
więc x = 1, y = 1
14 maj 18:14
Sławek: i tak samo z przykładami następnymi
14 maj 18:15
picia: zad. 3
O=2πr
12π=2πr / :2π
r=6
P=πr2
P=36π
14 maj 18:16
Aga1.: Zad.2.
2x−4y=8 //*5
3x+5y=−1//*4
10x−20y=40
12x+20y=−4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22x=36 //:22
2x−4y=8 //*3
3x+5y=−1//*(−2)
6x−12y=24
−6x−10y=2
.....................
−22y=26 //:(−220
14 maj 18:20