Równania
Kasia: z iloma kilogramami wody należy zmieszać 0,5 kg soli, aby otrzymać roztwór dwuprocentowy?
14 maj 18:05
Basia:
0,5 kg musi stanowić 2% z x+0,5 kg
czyli
0,5 = 0,02(x+0,5)
rozwiąż równanie
14 maj 18:15
Sławek: 24,4 l wody należy dodać chyba
14 maj 18:18
Sławek: 24,5*
14 maj 18:19
Mateusz:
m
r= m
rozp+m
s
| | 0,5kg | |
8%= |
| *100% |
| | mrozp+0,5kg | |
lub wyznaczyc ogolnie m
rozp z wzoru i podstawic
potem m
rozp= m
r−m
s
m
rozp−masa rozpuszczalnika u nas wody
m
r−masa całego roztworu
m
s−mas substancji rozpuszczanej u nas soli
14 maj 18:19
Kasia: tzn. do czego dodać?
14 maj 18:20
Basia:
Mateusz na miłość boską.......................
x − masa wody
0,5 kg soli
musi stanowić 2% z x+0,5 kg roztworu
0,5 = 0,02(x+0,5)
0,5 = 0,02x + 0,01
0,02x = 0,49
14 maj 18:26
Eta:

x −−− ilość kg dolanej wody
0*x+100*0,5= 2(x+0,5)
50= 2x+1
x= 24,5 kg
14 maj 18:27
Basia:
Witaj
Eto
14 maj 18:29
Eta:
Witaj
Basiu
14 maj 18:29
mala2:
| 0,5 | |
| * 100% = 2% obustronnie |:2% |
| x+0,5 | |
x + 0,5 = 25
x = 24,5
14 maj 19:59