ciąg geometryczny
Misiek: Liczby x−3, √7, x+3 (w tej kolejności) tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x.
14 maj 17:51
picia:
a,b,c c.gemetryczny wtedy b2=a*c
14 maj 17:53
Aga1.: (x−3)(x+3)=√72
rozwiąż równanie.
14 maj 17:53
Misiek: Dziękuje, to zrozumiałem
14 maj 18:07
Misiek: Mam jeszcze takie zadanie:
x−1, x+8, x+10
wychodzi:
(x+8)2=(x−1)(x+10)
x2+16x+64=x2+10x−x−10
No i wychodzi mi nierówny wynik, czy jest tu gdzieś błąd?
14 maj 18:18
picia: co to znaczy nierowny?moze to ma byc ciag arytmetyczny?
14 maj 18:20
Misiek: w zadaniu także określone jest, że geometryczny
Nierówny znaczy z liczbą po przecinku
14 maj 18:21
picia: mi wychodzi −12.
14 maj 18:22
Aga1.: 16x−10x+x=−64−10
7x=−74 //:7
14 maj 18:26
14 maj 18:26
Misiek: Możesz mi to rozpisać?
14 maj 18:26
picia: juz masz rozpisane
14 maj 18:28
Misiek: HM, no ok nauczycielka twierdziła, że ładnie wyjdzie, dzięki^^
14 maj 18:28