ciagi
Rasta Manka: Oblicz 5 początkowych wyrazow ciagu geometrycznego o ilorazie q wiedzac ze:
a) a1=2 q=3
b)a1=2 a2=−2
c) a1=1 a3=4
14 maj 17:42
picia:
a)podstawiasz tylko do wzoru
14 maj 17:48
Sławek: a)
a1 = 2 , a2 = 6 a3 = 12 a4 = 24 a5 = 48
14 maj 17:50
Sławek: b)
a1 = 2 a2 = −2 a3 = 2 a4 = −2 a5 = 2
14 maj 17:51
Sławek: c)
a1 = 1 a2 = 2 a3 = 4 a4 = 8 a5 = 16
14 maj 17:52
Rasta Manka: slawek czy a) jest napewno dobrze? bo ja mam troche inne wyniki, napisz mi pod jaki wzor to
wstawiles ze ci tak wyszlo
14 maj 18:02
Sławek: nie, machnełem się.
powinno być 2,6,18,54,162
14 maj 18:03
picia: a)2,6,18,54,162
14 maj 18:04
Sławek: wzoru nie ma, poprostu monżysz x 3 xD
14 maj 18:04
picia: c) tez sie nie zgadza
q= −2 tez moze byc
14 maj 18:05
Rasta Manka: mam a jak picia a reszte jak slawek
14 maj 18:09
Rasta Manka: dobra juz kminie, dziekuje wam

Bless
14 maj 18:09
picia: jest wzor
an=a1*qn−1
14 maj 18:10
picia: c) moze tez byc 1,−2,4,−8,16
14 maj 18:11
Artur z miasta Neptuna: jesteś jeszcze?
16 maj 18:31