matma
niunia: 1) rozwiąz równanie
a)18x+2x=0
b)x+6x+9=0
c) 24x−x=144
c)x+4x+4=(x+2)(3x−4)
2) przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej
a)y=3x−5x+4
b)y=−x+3x+4
14 maj 17:39
picia: popraw
14 maj 17:41
niunia: co mam poprawic?
14 maj 17:53
niunia: tam jest do kwadratu,nie wiem czemu tak wyszło:(
14 maj 17:53
picia: a co to jest ten + albo − ?to ma byc chyba rownanie kwadratowe.np w 1)a) jest 18x2+2x=0 czy
18x2−2x=0?
14 maj 17:55
picia: w 1a x przed nawias a reszte liczysz Δ
w 1b mozesz ze wzoru skroconego mnozenia
postac iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2)
14 maj 18:02
niunia: a) 18x +2 x = 0
b)x + 6 x+9 =0
c) 24x−x = 144
c)x + 4x+4=(x+2)(3x−4)
2) przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej
a)y=3x − 5x+4
b)y= −x + 3x+4
14 maj 18:02
niunia: nie moge kwadratów wpisac,kurde
14 maj 18:02
niunia: aha czyli z deltą,to kapuje
14 maj 18:04
picia: w 1a nie licz Δ!
2x(9x+1)=0
14 maj 18:08
Artur z miasta Neptuna: up
16 maj 18:30