:(
Letty: Rozwiąż równianie:
2sin5x = 3sin3x − sinx
14 maj 17:30
Basia:
2sin
5x − 3sin
3x+sinx = 0
sinx(2sin
4x − 3sin
2x + 1) = 0
sinx = 0 ⇔
x=kπ
lub
2sin
4x − 3sin
2x + 1 = 0
t = sin
2x
0 ≤ t ≤ 1
i masz równanie
2t
2 − 3t + 1 = 0
Δ = 9−4*2*1 = 1
| | 3+1 | |
t2 = |
| = 2 ∉<0;1> czyli odpada |
| | 2 | |
sin
2x = 1
sinx = 1 lub sinx = −1
x = π2+2kπ lub x=3π2+2kπ
ostatecznie masz:
x=kπ ∨ x = π2+2kπ ∨ x=3π2+2kπ
14 maj 18:20
Artur z miasta Neptuna: basia nie pisz na czerwono
tylko admin tak może
16 maj 18:31