ciagi geometryczne
Rasta Manka: Sprawdz czy ciag o podanym wyrazie ogolnym jest ciagiem geometrycznym:
a) a
n=5*3
n
b)a
n=2
n+3
n
c)a
n=7n
2
14 maj 17:24
Rasta Manka: POMÓŻCIE
14 maj 17:42
14 maj 17:43
Rasta Manka: no tak tylko ze mi chodzi konkretnie o te przyklady bo nie wiem czy ja to dobrze licze, wiec
prosze ziomuś pomóż
14 maj 17:44
Sławek: 5*3n+15*3n
14 maj 17:53
Sławek: daj w przykładzie a:
5*3n+1 / 5*3n i skróć. zostanie po skróceniu 3 więc jest to ciąg geometryczny.
14 maj 17:57
Sławek: w drugim i w trzecim robisz podobnie
14 maj 17:57
Rasta Manka: dziekuje, juz wiem o co chodzi
14 maj 18:03
Artur z miasta Neptuna: lol
16 maj 18:30