matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
???
Danuta00:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= x
2
+ 7. Wykres funkcji g powstaje z wykresu funkci f w
a+2
przesunięciu o jedną jednostkę w prawo wzdłuż osi OX. Punkt P=(−1
) należy do wykresu
2
funkcji g, gdy liczba a jest równa: A. 122 B. 4 C. 28 D.−4
14 maj 17:10
Basia:
napisz najpierw wzór funkcji g(x) g(x) = f(x−p)+q = f(x−1)+0 = f(x−1) = (x−1)
2
+7 = ..... dokończ
a+2
potem podstawiasz: x= −1 g(x) =
i rozwiązujesz równanie
2
14 maj 17:14