<co?>
Danuta00: Równanie x2 − π=0 :
A. ma dwa pierwiastki wymierne
B. ma jeden pierwiastek
C. nie ma pierwiastków
D. ma dwa pierwiastki niewymierne
14 maj 17:04
Justynka: B.
14 maj 17:06
Basia:
x2−(√π))2 = 0
(x−√π)(x+√π)=0
x = √π lub x = −√π
to ile masz pierwiastków równania i jakie to liczby ? jaką liczbą jest π ?
14 maj 17:07
Patryk: a nie D ?
14 maj 17:07
Danuta00: to w końcu które? Mi też się wydaje, że D ale właśnie nie jestem pewna
14 maj 17:13
Basia:
jaką liczbą jest π ? wymierną czy niewymierną ?
14 maj 17:14
Patryk: niewymierna
14 maj 17:17
Basia:
no to √π i −√π też są liczbami niewymiernymi ⇒ ............................
14 maj 17:19
Patryk: czyli potwierdzasz,ze D ?
14 maj 17:19
Basia: oczywiście
14 maj 17:20