Proszę o pomoc:( Nie mam bladego pojęcia jak to zrobic:(
Maciek 8099293-gg: Jan podzielił majątek pomiędzy swoich synów. Najstarszemu dał połowę talarów, które posiadał,
średniemu połowę z tego co zostało + 1 talar, resztę która stanowiła trzecią część tego
co posiadał najstarszy, otrzymał najmłodszy.Ile talarów liczył majątek ojca? Ile talarów
dostał każdy z nich?
Proszę o pomoc:( Nie mam bladego pojęcia jak to zrobic:(
14 maj 16:21
Patronus:
Jan miał x talarów
| x | |
| − tyle dostał najstarszy syn |
| 2 | |
| 1 | | x | |
| * (x− |
| )+1 − tyle dostał średni |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | x | |
| * |
| − tyle otrzymał najmłodszy |
| 3 | | 2 | |
| | x | | 1 | | x | | 1 | | x | |
x = |
| + |
| * (x− |
| )+1+ |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
I rozwiązać
14 maj 16:25
Maciek 8099293-gg: Pomnożyć, obliczyć i przenieś x na jedną liczby na drugą?
14 maj 16:31
Patronus: Zgadza się
14 maj 16:32
Maciek 8099293-gg: Ostatnie pytanie

Ma wyjść 12? TYLE MI WYSZŁO.
14 maj 16:36
picia: 6 najstarszy
4 sredni
2najmlodszy
zgadza sie?
14 maj 16:40
Mila: II sposób:
syn dostał zostało
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Równanie:
x=12
I 6
II 3+1=4
III 2
6+4+2=12
14 maj 17:16
seba.s: Przedstaw graficznie równania i nierówności:
x+|x|=y+|y|
|x−1|+|y−1|=1
14 maj 17:46
seba.s: Jak to zrobić, bardzo prosze o pomoc

To bardzo ważne,
14 maj 17:48
Artur z miasta Neptuna: do szkoły matoły
16 maj 18:30
Aga1.: Prawdziwy Artur nie zniżyłby się do takiego poziomu.
16 maj 18:44
figho: prawdziwy artur jest poniżej poziomu podłogi
16 maj 18:44