Prosze o pomoc =)
misiunianiunia: zad.1
Rozwiąż równania:
6 1
−−−− + −−−− = 2
x+3 x
1 − 2x
−−−−−−−− = 3x
x
zad.2
Podaj przedziały funkcji:
1−√3
f(x) = −−−−−−−
x
14 maj 16:11
Patronus:
1)Określ dziedzinę, potem znajdź wspólny mianownik, pomnóż obie strony przez wspólny mianownik
i masz równanie kwadratowe.
2)Jakie przedziały? W których funkcja rośnie/maleje, w których funkcja jest określona?
14 maj 16:23
misiunianiunia: przedziały monotoniczności tej funkcji
14 maj 16:26
Patronus:

2)
Jak ją sobie narysujesz to bedzie widać :
f↑ dla x∊(−
∞;0)U(0;
∞)
14 maj 16:31
misiunianiunia: dzięki, tylko bardzo bym prosiła o rozpisanie tego pierwszego zadania bo kompletnie tego nie
rozumiem
14 maj 16:34
Patronus: D = x≠0 i x+3≠0 => x≠−3
D:R\{0,−3}
| 6x | | x+3 | |
| + |
| = 2 |
| x(x+3) | | x(x+3) | |
7x+3 = 2x(x+3)
7x+3 = 2x
2 + 6x
2x
2 − x − 3 = 0
Δ = 1 + 24 = 25
14 maj 16:40
Patronus: b)
D:R\{0}
1−2x = 3x
2
3x
2 + 2x − 1 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
14 maj 16:42
misiunianiunia: dziękuje
14 maj 17:07