Funkcja wymierna - Zadania
Matematyczek: 1.Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania (m−2)x
2−3(m+2)x + 6m = 0 mają różne
znaki?
2. Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania (m−1)x
2 + 2(m+1)x+m−2=0 są ujemne?
| | ⎧ | mx+(2m+1)y=m | |
| 3. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu | ⎩ | −x+my=2m | jest para
|
liczb nieujemnych?
| | m2+m−6 | | m2−1 | |
4. Dla jakich wartości parametru m nierówność |
| x2 + (m+1)x − |
| >0 |
| | m2−1 | | m+3 | |
jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x?
5. Dla jakich wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania
(m−2)x
2+2(2m−3)x+5m−6=0 jest liczbą ujemną?
6. Zbadaj dla jakich liczb p funkcja f określona w R wzorem f(x) = (p−2)x
2+(p+1)x−p ma :
a) co najmniej jedno miejsce zerowe,
b) dwa miejsca zerowe różnych znaków.
Będę wam wdzięczny za pomoc mysle ze innym tez sie to przyda
14 maj 15:47
zaa: Z jakiej szkoły to zadania? W sensie liceum czy co?
14 maj 15:50
Basia: oczywiście, że liceum; pierwsza klasa
14 maj 15:51
zaa: 2. chyba dla m<5
14 maj 15:56
picia: napisz co trzeba zrobic a nie wynik!
14 maj 15:59
Matematyczek: właśnie, pragnalbym sposob rozwiazania
14 maj 16:05
Basia:
ad.1
a = (m−2)
b = −3(m+2)
c = 6m
warunki:
1. a≠0
2. Δ>0
3. x
1*x
2 < 0
z 1.
m−2≠0 ⇔
m≠2
z.2
Δ = 9(m+2)
2−4(m−2)*6m = 9(m
2+4m+4)−24m(m−2) =
9m
2+36m+36−24m
2+48 = − 15m
2 + 36m + 84
−15m
2+36m+84>0
Δ
m = 36
2 − 4*(−15)*84 = 36*36 + 4*15*84 =
36*36 + 4*3*5*2*2*3*7 =
36(36 + 5*2*2*7) = 36*2*(18+70) = 36*2*88 = 36*4*44 = 36*16*11
√Δm = 6*4
√11 = 24
√11
| | −36−24√11 | | 6+4√11 | |
m1 = |
| = |
| |
| | −30 | | 5 | |
| | −36+24√11 | | 6−4√11 | |
m2 = |
| = |
| |
| | −30 | | 5 | |
z.3
m∊(−
∞;0)∪(2;+
∞)
sprawdzam czy
6+4
√11 > 10
4
√11>4
√11 > 1
jest czyli
razem:
| | 6−4√11 | | 6+4√11 | |
m∊( |
| ; 0) ∪ (2; |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
pozostałe są niemal identyczne
14 maj 16:07
Matematyczek: o dzieki wielkie.
Można jeszcze prosic o te zadanie :
6. Zbadaj dla jakich liczb p funkcja f określona w R wzorem f(x) = (p−2)x2+(p+1)x−p ma :
a) co najmniej jedno miejsce zerowe,
b) dwa miejsca zerowe różnych znaków.
14 maj 17:33
Matematyczek: ponawiam ponawiam
14 maj 19:46
Eta:
Jedno miejsce zerowe dla :
równania liniowego gdy p−2=0 ⇒ p=2 l
lub dla równania kwadratowego: gdy p−2≠0 i Δ=0
dokończ...........
Dwa miejsca zerowe dla : p−2≠0 i Δ >0
14 maj 20:50