wartości funkcji trygonometrycznych
gosccccc: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że α ∊ (o; 90)
tgα= 1/2
wiem ile wynosi ctg, ale nie wiem jak obliczyć sin i cos, bardzo proszę o rozwiązanie tego
zadania, ponieważ nie potrafię go zrobić
14 maj 15:30
Basia:
sposób.1
α∊(0;90) ⇒ istnieje taki trójkąt prostokątny, w którym ten kąt będzie jednym z kątów ostrych
no to narysuj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a=1 i b=2
policz przeciwprostokątną c z Pitagorasa a sinus i cosinus wprost z definicji
sposób 2
stąd
2sinx = cosx
sin
2x+cos
2x = 1 (zawsze)
sin
2x+(2sinx)
2 = 1
5sin
2x = 1
| | 1 | | √5 | |
sinx = |
| = |
| (rozw.ujemne odpada bo dla kątów ostrych wartości funkcji tryg. |
| | √5 | | 5 | |
są dodatnie)
14 maj 15:37